Грецьких істориків і археологів давно цікавило питання: де знаходяться рештки стародавнього міста Тенея, яке згадується в багатьох старовинних рукописах? У листопаді міністерство культури повідомило, що під час розкопок, проведених з вересня по жовтень, археологи виявили перші помітні рештки загубленого міста в південній частині півострова Пелопоннес. Це — дорогі й на ті часи ювелірні вироби, а також монети й руїни жилих та адміністративних будівель.
Керівник археологічної експедиції Єлена Корка повідомила, що пошуки Тенеї велися майже навмання, але археологам і їхнім добровільним помічникам удалося під метровим шаром ґрунту виявити архітектурну структуру, бруковані дороги та інші докази життя і смерті в цьому місці. Під час розкопок було знайдено будинки з кількома окремими кімнатами й дверними отворами. У деяких з них залишилися пофарбовані стіни й підлоги, викладені камінням і мармуром. Єлена Корка вважає, що будівлі міста — «дуже міцні й дуже якісно побудовані», а сам мегаполіс — просто «розкішний». Цього року експедиція змогла виявити рештки будівельних об’єктів площею 672 квадратні метри, які археологи вважають залишками центру міста. На думку Єлени Корка, усе знайдене — лише мала частина Тенеї, і розкопки триватимуть в наступному сезоні. Археологам і історикам належить ще знайти підтвердження, що це велике місто було побудовано троянськими військовополоненими після падіння Трої в XII або XIII столітті до нашої ери. На думку стародавніх греків, зафіксовану в уцілілих рукописах, саме вони зводили Тенею.
Грецькі ЗМІ, розповідаючи про унікальну знахідку археологів, зазначають, що розкопки в цьому районі почалися в 2013 році й були зосереджені на багатих елліністичних і римських похованнях, які оточують місто. В дев’ятьох гробницях було знайдено ювелірні вироби із золота, міді й кістки, кераміку й монети, датовані IV століттям до нашої ери. Повідомляється, що пошук дорогоцінностей саме в цьому місці почали так звані «чорні копачі». На одному з цвинтарів у 2010 році вони виявили дві мармурові статуї молодих людей, що добре збереглися і датуються VI століттям до нашої ери. Контрабандисти спробували продати їх за 10 мільйонів євро колекціонерам старожитностей. На цьому й попалися. Слідству вони вказали місце, де таємно вели розкопки. Потім сюди прийшли археологи й почали цивілізований пошук.
«Місцеві громадяни, схоже, були дуже багаті», — розповіла Єлена Корка. На її думку, Тенея стояла на перехресті торговельних шляхів між великими містами Коринф і Аргос у північно-східному Пелопоннесі й активно торгувала, приймала на відпочинок багаті каравани. На початку VII століття до нашої ери місто приєднав до своїх володінь аргоський цар Фідон. За часів правління його нащадків Тенея стала незалежною. До кінця VI століття до н. е. місто ввійшло до складу Пелопонесського союзу. В середині V століття було союзником Аргоса й брало участь у поділі «мікенської спадщини», приєднавши до себе частину поселень Мікен, зруйнованих аргів’янами. Місто  постраждало під час вторгнення готів наприкінці IV століття вже нашої ери й було остаточно залишене жителями за часів вторгнення слов’ян два століття по тому.