За ініціативи підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції відбувся круглий стіл на тему: «Військово-лікарська експертиза: корупційні ризики та бюрократичні перепони» за участю ветеранів Антитерористичної операції на сході України та Операції Об’єднаних сил. На ньому йшлося про те, як складно пораненим військовослужбовцям отримати групу інвалідності та довести, що їхні захворювання пов’язані з перебуванням у зоні бойових дій, і через скільки бюрократичних та корупційних кіл їм доводиться пройти в пошуках правди.

Голова підкомітету Ігор Луценко зауважив, що ідея проведення заходу виникла під час його відвідин київського військового госпіталю та спілкування з бійцями «Айдару». «Мене вразила кількість нарікань з боку ветеранів війни впродовж їх лікування та етапів оздоровлення, — зауважив він. — Тоді як стандарти НАТО — це передусім ставлення до людини, без цього армія не є боєздатною».
Учасник АТО, військовослужбовець Андрій Правдун розповів, що він отримав важке поранення у Кримському — перебував у комі, потім лікувався у трьох госпіталях — у Сєверодонецьку, Харкові та Києві. Згодом відправили на реабілітацію, надали відпустку, однак досі не комісували. Спочатку йому написали діагноз «ножові поранення», і лише потім визнали, що «кульові», і не надавали документацію про поранення у бригаді, де служить. І всі необхідні документи вдалося отримати лише завдяки волонтерам. Андрій пройшов декілька комісій, але йому не надано інвалідності й визнано придатним до подальшої військової служби, хоча чоловікові складно говорити, віднімає ноги, переніс операцію на хребті після перелому.
Інший військовослужбовець розповів свою історію, як після контузії в зоні бойових дій (його підкинуло вибуховою хвилею і вдарило в бетонну стіну) поставили діагноз «гіпертонічний криз» і визнали придатним до військової служби.
«Поранення Андрія — це класична ситуація, — зауважила перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Оксана Корчинська, котра постійно опікується пораненими учасниками АТО/ ООС. — Довідка бригади видана неграмотно, в ній сказано, що поранення середньої тяжкості, а було тяжке кульове поранення, пошкоджено хребет, голову, довідку видали не за тридцять днів, а через три місяці, що дало змогу лікарській комісії надати невірний висновок. Госпіталь видав довідку про рішення ВЛК (військово-лікарська комісія) без довідки про обставини поранення».
Депутати також розповіли, що госпіталі часто шантажують військовослужбовців: мовляв, ти спочатку комісуйся, а тоді ми оформимо тобі інвалідність. Хоча в такому разі людина втрачає право на виплату компенсації. Або ж за гроші можна легко пройти через лікарську комісію та комісуватися. Чи за 500 гривень можна отримати довідку, що здоровий, щоб влаштуватися на військову службу за контрактом. Оксана Корчинська навела факт, що один військовий лікар, полковник, якого взяли на хабарі, повернувся до госпіталю і працює там у ВЛК. «Чомусь усі члени військово-лікарських комісій отримують зарплату таку, як усі, але їздять на джипах, і всі їхні дружини — бізнесмени. А поранені військові потім мають самі доводити, що вони були тяжко поранені», — сказала парламентарій.
Представники Міноборони, центральної військово-лікарської комісії, звернувшись до присутніх на круглому столі поранених бійців, заявили: у разі виникнення питань і незгоди з результатами ВЛК звертайтеся до центральної медичної комісії Міноборони. Посадовці також порадили військовослужбовцям ставати «юридично грамотними».
«Боєць не має бути юридично грамотним, держава мусить забезпечити вирішення його проблем і контакти з державними органами, нині за державу це виконують волонтери», — додав Ігор Луценко.
Оксана Корчинська навела й інші факти, коли лікарська комісія МВС Київської області надала довічний статус інваліда війни трьом особам із діагнозом «гіпертонія», хоча вони не перебували в зоні бойових дій, а працювали на блокпостах — не ближче, ніж за 50 кілометрів від лінії зіткнення.
Народні обранці пообіцяли надіслати депутатські запити та звернення до військової прокуратури та інших правоохоронних органів, закликали Міноборони створити спеціальну гарячу лінію для розв’язання проблем поранених військовослужбовців. Підкомітет також має намір сформувати рекомендації парламентським комітетам та відповідним владним структурам.

Факт

За офіційними даними, в зоні АТО/ООС з 2014 року було поранено майже 22 тисячі військовослужбовців, із них кожен третій має контузію або травми, 1890 осіб — бійці добровольчих батальйонів