Події Революції Гідності назавжди закарбувалися в свідомості кожного українця. Однак для збереження національної пам’яті важливими є не лише усні спогади учасників та очевидців історичних подій, а й документальні свідчення, які в майбутньому стануть вагомими джерелами для вивчення процесів самоорганізації та волевиявлення українського суспільства при вирішенні доленосних питань подальшого розвитку нашої країни та утвердження демократичних цінностей, ідеалів свободи і справедливості.

Про документальні артефакти такого унікального суспільного явища, як Євромайдан, розповідає директор Центрального державного архіву громадських об’єднань України, заслужений працівник культури Ольга Бажан.
— Центральний державний архів громадських об’єднань України (ЦДАГО) є своєрідним осередком документальної спадщини суспільно-політичної історії нашої держави. В його фондах концентруються матеріали сучасних провідних політичних партій і громадських організацій, які містять інформацію про державотворчі та демократичні процеси в українському суспільстві кінця ХХ — початку ХХІ століття.
Архів є живим організмом, адже архівісти постійно ведуть роботу не лише в напрямку збереження документів Національного архівного фонду, що зосереджені в архівосховищах, а й збирають ці документи, забезпечуючи формування джерельної бази для вивчення суспільно-політичної історії сучасної України.
Нині, з нагоди п’ятої річниці початку Революції Гідності, ми, архівісти, вважаємо за потрібне поінформувати про свою роботу зі збереження документальних артефактів національно-патріотичних протестних акцій в Україні, які почалися 21 листопада 2013-го.
Маючи досвід збирання документів часів помаранчевої революції 2004-го, конкретним виявом якого стала сформована в архіві колекція документів з проведення виборів Президента України 2004 року (помаранчева революція), працівники ЦДАГО України провели величезну роботу зі збирання матеріалів під час Революції Гідності. Вони з перших днів існування Євромайдану самі виходили на вулицю і збирали документи, закладаючи в такий спосіб фундамент для формування політики національної пам’яті про ті події. Архівісти збирали листівки, малюнки, прапори і написані від руки агітки, фотографували самі протестні акції і збирали знімки від їх учасників. Сьогодні в ЦДАГО України започатковано окремий фонд під назвою «Колекція документів, що висвітлюють події Євромайдану (Революції Гідності) (2013—2014 рр.)», комплектування якого триває.
Уже в першу річницю Євромайдану до архіву почали надходити документи про перебіг протестних акцій. Ми висловлюємо щиру подяку всім, хто долучився до збирання цих документів, тим самим сприяючи збереженню інформації про той надважливий історичний час. Так, на постійне державне зберігання до архіву передав колекцію своїх знімків професійний фотограф Володимир Зінченко, який фіксував ті буремні дні на фотокамеру, перебуваючи практично на лінії зіткнення сторін. У своїх світлинах він закарбував важливі та зворушливі миттєвості Майдану, детально відобразив героїчні й трагічні події починаючи з 24 листопада 2013 р. аж до 5 березня 2014 р. Ці фотографії — не просто репортажна зйомка, а відтворення унікальної атмосфери Майдану на емоційному рівні. Знімки передають широку палітру почуттів учасників подій — від піднесення духу та гордості за свою націю до болю та скорботи за тими, хто віддав життя у боротьбі.
Ми пам’ятаємо, що однією з потужних рушійних сил Революції Гідності була молодь — прогресивне студентство, яке розуміло свою відповідальність за завтрашній день, за майбутнє нашої держави і народу. Студенти були не лише учасниками подій на Майдані, а й виступили організаторами власних студентських акцій протесту, під час проведення яких створено значну кількість агітаційних матеріалів. Багато цих матеріалів архів отримав від студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, які накопичили їх у рамках проекту «Архів студентського Майдану». Ними зібрані листівки, прокламації, звернення, фотографії та інші матеріали про участь студентів у революційних подіях 2013—2014 рр. Цікавими є марки «добрих справ» Пошти Майдану, організованої у січні 2014 року. До архіву надійшло 15 видів марок, на яких зображені національні герої Тарас Шевченко та Василь Стус, герой Майдану Сергій Нігоян, різноманітні символи Євромайдану — каска, автомобільна шина, бочка з багаттям, новорічна ялинка тощо.
Пізніше до процесу формування джерельної бази з історії Революції Гідності долучилося інформаційне видання «Цензор.НЕТ», яке передало на зберігання до архіву публікації своїх журналістів про події Євромайдану, проведення Антитерористичної операції на тимчасово окупованих територіях України та діяльність волонтерського руху в Україні в 2013—2016 роках.
Надходять до архіву й документи від громадян — безпосередніх учасників і свідків революційних подій. Наприклад, цьогоріч ми отримали від безпосереднього учасника подій Майдану, нині студента Київського університету ім. Б. Грінченка Дмитра Панченка, документальні артефакти подій Революції Гідності (наліпки, листівки, уламок поваленого 8 грудня 2013 р. у Києві пам’ятника Леніну).
І сьогодні робота зі збору документальних свідчень Революції Гідності триває. А тому звертаємось до всіх, хто небайдуже ставиться до майбутнього нашої держави та в кого залишилися агітаційні листівки, вірші, фото, будь-які інші документальні пам’ятки доленосних подій 2013—2014 років, — передавайте документи з історії Революції Гідності та подальших подій АТО на зберігання до архіву! Впевнена, що саме в такий спосіб, спільними зусиллями архівістів і громадських активістів, ми зможемо зібрати комплекс джерел, які дадуть змогу відтворити багатогранний характер цієї революції та зберегти пам’ять про неї!
Пропонуємо до уваги марку та фотографію часів Революції Гідності, що надійшли на зберігання до Центрального державного архіву громадських об’єднань України.