Медики називають цю операцію на судинах найскладнішою за 25 років діяльності чернігівської міської лікарні №2.

55-річний пацієнт із Ніжина в 2014 році був прооперований через ненадходження кровообігу з аорти до ніг. Йому вживили штучний протез — від аорти до стегнових артерій, і кровообіг було відновлено.
Проте цього року чоловік звернувся до лікарів знову зі скаргами: ноги болять, утворюються пухлини, став кульгати.
Як розповів завідувач відділення керівник Центру кардіохірургії, хірургії судин та малоінвазивної кардіології Микола Шульга, колегіально було прийнято рішення про оперативне втручання із залученням провідних судинних хірургів Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова.
«Під час операції виявилось, що відбулось інфікування протезу. Такий стан могли спричинити віруси або ж інфекції порожнини рота тощо, — каже Микола Шульга. — Під час оперативного втручання виконано видалення інфікованого протеза та здійснено біфуркаційне аутовенозне протезування. Тобто здійснено пуск крові штучною судиною. Операція  тривала майже п’ять годин. Стан пацієнта — стабільний, прогноз — оптимістичний. Він отримав шанс на подальше повноцінне життя, адже прогресування даної патології могло призвести до ампутації кінцівок».