Вечірнє засідання
20 листопада

Верховна Рада послідовно завершує процес декомунізації. Так, у цілому прийнято Постанову «Про перейменування Кіровоградського району Кіровоградської області» — на Кропивницький район (реєстр. № 4906).
Цю постанову прийнято відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України, пункту 8 статті 7 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Як зауважив голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук (фракція «Народний фронт»), в Україні вже перейменовано майже тисячу районів, міст і сіл. Місто Кіровоград уже понад рік тому перейменовано на Кропивницький. Цей проект не викликав суттєвих заперечень у сесійній залі, й за нього проголосував 231 депутат.
Проект закону про внесення змін до статті 133 Конституції України щодо перейменування Кіровоградської області (№ 8380) — на Кропивницьку область — направлено на висновок до Конституційного Суду України. Законопроект подано до Верховної Ради за підписами 153 народних депутатів України (тобто більш як третина від конституційного складу парламенту). Спочатку Конституційний Суд України має надати висновок щодо конституційності законопроекту, а тоді його має схвалити Верховна Рада більш як 300 голосами.
Один з ініціаторів законопроекту — народний депутат Олександр Горбунов (фракція «Народний фронт») — зауважив, що питання про перейменування області активно обговорювалось в різних громадах, на засіданні громадської ради при облдержадміністрації, районних радах та міськвиконкомах.
Як відомо, Кіровоград і область було названо в честь Сергія Кірова (справжнє прізвище — Костриков), одного з керівників компартії СРСР, котрий вважається одним з організаторів масових репресій проти українців та ідейним натхненником компартійної постанови від 7 серпня 1932 року, яка в народі отримала потім назву «Закон про п’ять колосків». У той страшний час Голодомору за зібрані з колгоспного поля декілька колосків могли посадити чи навіть вбити людину.
Під час обговорення народні депутати наголошували на тому, що з таким рішенням, на жаль, забарилися. «Скинути постаменти катів українського народу, перейменувати вулиці, які масово виникли зразу після перемоги так званої радянської влади в Україні, треба було одразу після здобуття незалежності», — сказав Сергій Рудик (фракція БПП).
«Свободівець» Андрій Іллєнко висловив таку думку: «Совок» в головах тих, хто керував Україною і досі керує, це і є причина того, що в нас низькі зарплати, найгірша економіка в Європі, корупція і так далі. Все з цього починається — з відсутності поваги до себе, з відсутності національної честі та гідності».
«Декомунізація — це є і ментальна деокупація країни. І це є ключове питання національної безпеки нашої країни», — наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.
Зрештою, парламент включив до порядку денного цю постанову та голосуванням у 239 голосів направив її на висновок до Конституційного Суду. Результати голосування головуючий доручив опублікувати в «Голосі України».
Парламентарії також розглянули проект закону про внесення змін до статті 133 Конституції України щодо перейменування Дніпропетровської області — на Січеславську (реєстр. № 8329). Однак думки щодо такого перейменування у сесійній залі розійшлися. Співавтор законопроекту — позафракційний депутат-мажоритарник із цього краю Андрій Денисенко повідомив, що понад сто громадських організацій висловилися на підтримку історичної назви — Січеславська область. Під час обговорень у районах і містах найбільше підтримки також здобула ця історична назва (хоча пропонувалося і Дніпровська). У 1918 році Українська Центральна Рада прийняла рішення про перейменування регіону з Катеринославської губернії на «земля Січ». А академік Яворницький, чиїм ім’ям нині названо центральний проспект міста Дніпра, започаткував назву Січеслав. І саме так називався сучасний Дніпро упродовж 1917—1921 років.
Утім, після кількох голосувань проект постанови про включення цього питання до порядку денного не набрав необхідної кількості голосів. Головуючий висловив сподівання, що найближчим часом буде внесено проект нової постанови щодо перейменування Дніпропетровської області, й це питання буде нарешті вирішено.
Із заявою від двох фракцій виступив лідер депутатської фракції Радикальної партії Олег Ляшко, привернувши увагу до незаконного вивезення лісу-кругляку через південні порти та закликав правоохоронні органи розслідувати наведені факти.