Але вже на чолі з Євгеном Марчуком

Війна на сході України триває. Проросійські формування продовжують обстріл українських позицій. І хоча останнім часом кількість ворожих обстрілів зменшилася, це більше схоже на технічну паузу для нарощування сили. За інформацією групи «ІС», нещодавно у Ленінградській області відбулися збори військовослужбовців Західного військового округу ЗС РФ, яких на початку 2019 року планують відправити до Ростова-на-Дону, а звідти перекинути на Донбас. Одночасно Москва відновила свої «гумконвої» на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей. А це означає найближчим часом загострення ситуації в зоні ООС.
Учора відбулася перша після проведення Росією псевдовиборів в ОРДЛО зустріч у форматі мінських груп. Увесь світ засудив провокацію і заявив, що не визнає ані «виборів», ані їхніх «результатів», ані нелегітимних структур і «керівників», призначених Кремлем. Ці «вибори» не відповідають ані українському законодавству, ані букві і духу Мінських угод.
«Українська сторона у ТКГ виступить з рішучим протестом проти грубого порушення Мінських угод. І вимагатиме від РФ і її маріонеток в ОРДЛО негайно розпустити всі нелегітимні інституції, всі ці «парламенти» й «уряди», які офіційно не визнала навіть сама РФ», — написала у Фейсбуці перед засіданням Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.
Вона нагадала, що напередодні Президент призначив Євгена Марчука (замість Леоніда Кучми), який до того працював у безпековій підгрупі, представником України в ТКГ. «Ми очікуємо від СММ ОБСЄ, що спостережна місія працюватиме на всій території України, включно з окупованими Донбасом і Кримом. І про це Євген Марчук також говоритиме у ТКГ. У присутності ОБСЄ і росіян», — повідомила Ірина Геращенко.
За її словами, українська сторона вимагатиме негайного створення п’ятої групи — з повернення українського кордону під контроль Києва. Бо саме через 400 кілометрів неконтрольованого кордону й ходять колони російської військової техніки. Мовляв, цей рух фіксують безпілотники СММ ОБСЄ, за що бойовики оголосили на них полювання.
«Ще одна принципова тема — мінна безпека. Росія продовжує поставки на окупований Донбас заборонених Оттавською конвенцією мін ПОМ-2. Ці міни в Україні повністю утилізували! І зараз РФ — країна, яка підтримує тероризм, — завозить ці міни», — зазначила Геращенко. Українські переговорники у форматі Україна — ОБСЄ — РФ також вимагатимуть негайного відкриття КПВВ «Золоте».
«Щодо заручників, то і в тристоронній групі, і в гуманітарній підгрупі українські представники нагадають росіянам, що ми очікуємо від них відповіді на пропозицію віддати їм російських найманців, засуджених в Україні, в обмін на політв’язнів Кремля», — прокоментувала Ірина Геращенко.