Ранкове засідання 22 листопада

Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив, що в четвер парламент має розглянути в другому читанні проект Держбюджету на 2019 рік, однак перш як перейти до розгляду основного фінансового документа, Верховній Раді належить розглянути низку пов’язаних з ухваленням бюджету законопроектів, зокрема, про внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів.
Голова парламенту поінформував, що поправки до Податкового кодексу народні депутати мали подати до 14-ї години, щоб під час перерви Комітет з питань податкової та митної політики їх розглянув та ухвалив рішення. Більшість народних депутатів підтримали пропозицію головуючого щодо продовження роботи під час вечірнього засідання до завершення розгляду всіх питань, пов’язаних з ухваленням Держбюджету-2019.

В. о. міністра фінансів Оксана Маркарова, голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Андрій Павелко.

 

Олег Ляшко, Ігор Шурма.

 

Під час засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

Розгляд питань порядку денного розпочався з ухвалення в другому читанні законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень (№ 7279-д), відповідно до якого класифікацію кримінальних правопорушень визначено як кримінальні проступки, нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також врегульовано питання строків дізнання та судового розгляду кримінальних проступків, визначено коло суб’єктів, які мають проводити дізнання щодо кримінальних проступків, уточнено перелік можливих негласних слідчих (розшукових) дій під час дізнання та ін.
Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення діяльності державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» (№ 8338). Автор законопроекту, народний депутат Ірина Луценко нагадала, що до російської окупації Криму «Чорноморнафтогаз» на шельфах Чорного та Азовського морів видобував два мільярди кубометрів газу на рік. Внаслідок російської анексії підприємство втратило доступ до більшості своїх родовищ, тож у березні 2018 року Верховна Рада ухвалила закон № 2320, завдяки якому не допустили банкрутство ДАТ «Чорноморнафтогаз» та продовжили дію спецдозволів на користування надрами, які також є складовою доказової бази в міжнародних судах проти Росії. Водночас той закон не забезпечив відновлення діяльності товариства, тож у нього є проблеми і з веденням діяльності на родовищах, які розташовані на неокупованій території, і з укладанням договорів на оренду приміщень. «Постачальники товарів і послуг відмовляються співпрацювати з підприємством, яке не має діючих рахунків. З огляду на це під загрозою опиняється безперебійне газопостачання Генічеського району Херсонської області», — зазначила     І. Луценко та підкреслила, що законопроект № 8338 сприятиме відновленню виробничої діяльності ДАТ «Чорноморнафтогаз». Законопроектом, зокрема, пропонується встановити, що на період тимчасової окупації частини території України «Чорноморнафтогаз» відкриває поточний рахунок зі спеціальним режимом використання для проведення розрахунків із забезпечення виробничої діяльності, діяльності із захисту майнових прав у судах та погашення заборгованості перед кредиторами і бюджетом.
Заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Бєлькова також нагадала, що раніше Верховна Рада ухвалила закон, яким для «Чорноморнафтогазу» було відновлено можливість користування своїми ліцензіями, проте наявна на сьогодні кредиторська заборгованість підприємства блокує його господарську діяльність. «Маючи ліцензії, вони не можуть використовувати свої кошти, щоб вести бодай якийсь видобуток», — сказала вона та додала, що на сьогодні підтверджена рішеннями судів заборгованість підприємства сягає 500 мільйонів гривень і продовжує зростати внаслідок пені та штрафів. «Цим законопроектом ми пропонуємо встановити режим спеціальних рахунків, з яких буде чітко видно, що гроші підуть на погашення заборгованості та на господарську діяльність підприємства, щоб воно могло відновити роботу», — наголосила О. Бєлькова та запевнила, що цей законопроект жодним чином не загрожує відчуженням чи продажем активів «Чорноморнафтогазу».
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко підкреслила, що це надзвичайно важливий законопроект ще й з тієї причини, що збігають терміни, упродовж яких уряд може подати позови до країни-агресора, яка заволоділа українським майном в анексованому Криму. «Цей законопроект дасть можливість українському уряду посилити інструментарій для підготовки позовів проти країни-агресора, яка пограбувала Україну», — сказала вона та закликала колег підтримати його ухвалення. З цими аргументами погодилися 236 народних депутатів, які проголосували за ухвалення законопроекту     № 8338 в цілому.
Також у другому читанні та в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до додатка № 3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (№ 8494), який передбачає перенаправлення не використаних Центральною виборчою комісією майже 50 мільйонів гривень під час проведення місцевих виборів на захист ЦВК від кібератак в ході президентських та парламентських виборів.
А законопроект про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з набранням чинності Законом «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (№ 8251) було відправлено на повторне друге читання. За словами голови Комітету з питань культури та духовності Миколи Княжицького, ці зміни розроблено з метою запровадження правових засад діяльності кінокомісій та узгодженням інших питань, пов’язаних з ухваленням 2017 року Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні».
Відповідаючи на запитання, чи не призведе ухвалення цього законопроекту до продажу та забудови територій кіностудій, голова комітету підкреслив, що обов’язковою умовою приватизації будь-якої державної кіностудії, а також пакетів акцій інших корпоративних прав, що належать державі, є збереження кіностудією основної мети діяльності упродовж 20 років з дати завершення приватизації. А під час дискусії, яка стосувалася встановлення чіткої заборони на відчуження територій кіностудій, було запропоновано компромісну поправку, яка мала доповнити положення про збереження кіностудіями упродовж 20 років з дати завершення приватизації основної мети діяльності словами «з повною забороною відчуження нерухомого майна та території, які знаходяться у віданні кіностудії на час прийняття цього закону», проте законопроект        № 8251 все одно не набрав потрібної кількості голосів, тож його було відправлено на повторне друге читання.
Верховна Рада відхилила законопроект про внесення змін до додатка № 3 Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (№ 8414), який стосується розміщення першого випуску акцій акціонерного товариства «Експортно-кредитне агентство».
Представляючи до другого читання проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу (№ 9084), голова підкомітету Комітету з питань бюджету Костянтин Іщейкін повідомив, що було опрацьовано 185 пропозицій народних депутатів, з яких 60 — враховано. «Зважаючи, що запропоновані зміни до Бюджетного кодексу безпосередньо пов’язані з показниками проекту закону про Державний бюджет на 2019 рік, члени комітету насамперед керувалися тим, щоб вони були узгодженими та збалансованими», — сказав він та повідомив, що під час другого читання пропонується врегулювати питання, які стосуються встановлення особливостей державної підтримки дітей з особливими потребами та громадських об’єднань ветеранів, цільового спрямування рентної плати за використання лісових ресурсів на охорону і захист лісів, розширення можливостей для здійснення місцевих зовнішніх запозичень, встановивши відповідні повноваження окремо для обласних та міських бюджетів, узгодження норм окремих законів з положеннями проекту для забезпечення показників Держбюджету протягом наступного року, посилення парламентського контролю за ефективним використанням бюджетних коштів шляхом надання права Рахунковій палаті здійснювати аудит місцевих бюджетів у частині виконання ними делегованих повноважень з огляду на поглиблення процесів децентралізації в різних сферах суспільного життя.
Та оскільки під час розгляду поправок не вдалося дійти компромісу щодо низки пропозицій та ухвалення законопроекту      № 9084 в цілому, голова парламенту, щоб не завалити бюджетний процес, запропонував народним депутатам додатково обговорити це питання під час обідньої перерви та продовжити розгляд змін до Бюджетного кодексу на вечірньому засіданні.
На початку засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що відповідно до рішення фракції «Опозиційний блок» її керівником обрано народного депутата Вадима Новинського та заступниками народних депутатів Олександра Вілкула і Юрія Воропаєва. Крім того, головуючий поінформував про вихід зі складу фракції «Опозиційний блок» народних депутатів Євгена Бакуліна, Сергія Дунаєва та Юлія Іоффе.
Ще одне повідомлення голови парламенту стосувалося створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Опозиційна платформа — За життя», співголовами якого обрано народних депутатів Юрія Бойка та Вадима Рабіновича.
Наприкінці засідання А. Парубій повідомив, що Конституційний Суд визнав таким, що не суперечить Конституції, законопроект про закріплення в Основному Законі курсу на членство в Європейському Союзі та НАТО і доручив Комітету з питань правової політики невідкладно його розглянути, щоб уже на вечірньому засіданні можна було поставити його на голосування. «Думаю, буде дуже символічно, якщо до п’ятої річниці початку Революції Гідності ми зможемо проголосувати за внесення цих змін до Конституції», — наголосив Голова Верховної Ради.