Дочірнє підприємство «Автоскладальний завод № 1» АТ «Автомобільна Компанія «Богдан Моторс», що в обласному центрі, за участю міністра інфраструктури Володимира Омеляна, голови Волинської ОДА Олександра Савченка та гендиректора данської компанії «Banke Electromotive» Размуса Банке презентувало виготовлену для цієї компанії першу електричну багатоцільову вантажівку ERCV27 (на знімку).

Автомобіль разом з кабіною має довжину 7,77 метра, висоту — 2,98 метра, призначений для механізованого завантаження твердих побутових відходів. Вантажівка здатна розвивати швидкість до 80 кілометрів на годину і проїхати без підзарядки при повній допустимій масі у 27 000 кілограмів 220 кілометрів. Вона працюватиме у містах Євросоюзу, адже після завершення сертифікації в Данії розпочнеться серійний випуск такої техніки.
— Дуже задоволений співпрацею і сподіваюся, що будемо її розширювати, — зазначив Размус Банке.
За словами Володимира Омеляна, важливо, щоб не лише країни ЄС купували вітчизняні розробки, а й наші міста.
— Нині у парламенті, — зауважив міністр, — лежить законопроект щодо стимуляції розвитку ринку електрокарів. Він передбачає абсолютно новий підхід на законодавчому рівні до мотивації виробляти літій, літієві батареї, електрокари та всю електротехніку в Україні. Ця програма розрахована на 15 років. Сподіваюся, що у грудні цей закон проголосують і матимемо нову якість, нове виробництво, бо сьогодні в країні є лише декілька компаній, що займаються такими розробками.
Того ж дня Володимир Омелян оглянув і відремонтовану ділянку шосе Ковель — Луцьк. Шляховики настрою йому теж не зіпсували.

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото інтернет-видання «ВолиньPost».