Ранкове засідання
23 листопада

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив заяви народних депутатів Володимира Гусака, Тетяни Бахтеєвої, Юрія Морока та Дмитра Добкіна з приводу того, щоб не зараховувати їхні голоси за Державний бюджет на 2019 рік.
Незважаючи на важку «бюджетну» ніч, у сесійній залі вранці були присутні представники Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. У рамках години запитань до уряду від Кабміну виступив міністр юстиції Павло Петренко. Він говорив про законопроект № 9311, спрямований на захист права власності і боротьбу з рейдерством. Над ним працювали народні депутати, урядовці та експерти за дорученням Президента. Мовляв, під час зустрічі глави держави з представниками бізнесу, яка відбулася два тижні тому, підприємці наголошували: низка урядових ініціатив, прийнятих протягом останніх двох років, зокрема тих, які спрямовані на дерегуляцію, на захист права власності і на боротьбу зі свавіллям правоохоронних органів, дала свої результати. А новий комплексний документ фактично прибере ті лазівки, які залишилися для нечистих на руку ділків, котрі спрямовують свою діяльність на те, щоб позбавляти громадян права власності та майна. «Цей документ є хорошою ознакою відкритості та співпраці українського бізнесу та уряду, — сказав П. Петренко. — Усі без винятку бізнес-асоціації підтримали цей законопроект».
Законотворці мають намір ліквідувати дефіцит державних нотаріусів у віддалених місцевостях і спонукати об’єднані територіальні громади до створення робочих місць для них. А проект № 9311 пропонує прибрати так званий псевдоподаток, який стягують приватні нотаріуси. Для оформлення спадщини, майна чи доручень у державних нотаріусів, наприклад, пропонують зробити для соціально незахищених категорій громадян пільгу розміром 50 відсотків від державного мита.
Після години запитань до уряду народні депутати перейшли до обговорення постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 22.11.2018 (про прийняття в цілому як закону законопроекту «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» № 9084). Постанову народні депутати не підтримали.
Тоді народні обранці виступили з трибуни з різних питань. На завершення заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд оголосила низку депутатських звернень та запитів.