На Вінниччині зернозбиральні комбайни працюють у полі навіть за нинішньої погоди, коли у більшості районів випав сніг. На 14 тисячах гектарів треба ще обмолотити кукурудзу, загальна площа якої нинішнього року становить 381 тисячу гектарів.
Як стверджують фахівці, «королева ланів» не боїться ні снігу, ні морозів. Бували роки, коли вирощений урожай залишався в полі до весни. Глибокий сніг не давав можливості працювати комбайнам. Підвищена вологість зерна потребує додаткових затрат на доведення його до необхідних кондицій — це чи не єдиний недолік збирання за таких умов, що склалися нині. За інформацією обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів, середня врожайність залишається на попередньому рівні — 101,4 центнера з гектара. Як зазначив керівник департаменту Микола Ткачук на нараді у голови ОДА, на зберігання уже доставлено понад 3 млн 683 тис. тонн кукурудзи.
До речі, простежується тенденція збільшення площ під качанистою упродовж останніх років: у 2016-му посіяли 344 тис. га, торік — 352 тис. га, нинішньої весни — 381 тис. га.
Загалом намолочено 5 млн 922 тис. тонн зерна ранніх і пізніх культур, середня віддача гектара — 70,4 центнера.
— Таких високих показників урожайності зернових, як нинішнього року, в області ще не знали, — уточнив посадовець. — І такого щедрого короваю, як нині, у нас не було раніше. Очікуємо вийти на вал зерна у шість мільйонів тонн. Високі показники аграрії пояснюють насамперед сучасними технологіями вирощування сільгоспкультур. Деякі з них такі досконалі, що вже й несприятливі погодні умови не стають на заваді.

Вінницька область.