Півтисячі лучан узяли участь у скорботній ході вулицями обласного центру до Замкової площі, аби вшанувати пам’ять жертв Голодоморів. Попереду колони — вдягнені в національні строї юнак і дівчина з прозорими коробами, в яких мерехтять запалені свічки. До них схилилися житні колоски і білі паперові птахи — душі померлих від голоду українців. Серед присутніх — духовенство, керівники області, міста, свідки трагічних подій 1933-го і 1946 років, багато молоді.
Панахиду за загиблими в роки Голодоморів українцями, яка відбулася під стінами древнього замку Любарта, очолив керуючий Волинською єпархією УПЦ Київського патріархату митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Після завершення молитви владика звернувся до присутніх (на знімку).

— Лише ненависть у серці спонукає людину вбивати собі подібних. Це діти Каїна, які й раніше творили таке з Україною, те ж саме роблять з Україною і нині. Черговий урок дає нам історія — це вбивча війна християн у ХХІ столітті...
Завершився захід спільним виконанням Державного гімну. А сотні запалених лампадок утворили величезний хрест, який не згасав аж до недільного ранку. У вікнах багатьох лучан того вечора запалали свічки пам’яті.

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото автора.