Парламентська хроніка

Позачергове засідання 26 листопада

 

Учора на позачерговому пленарному засіданні Верховна Рада прийняла проект закону № 9338 (276 «за»), яким затвердила Указ Президента про введення воєнного стану в Україні. Воєнний стан вводиться винятково в 10 областях, які розташовані вздовж російського кордону та придністровської ділянки україно-молдовського кордону і вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів. Саме там, де може бути завдано удару.
Під час дебатів законотворці дійшли спільного рішення про те, щоб скоротити термін дії воєнного стану із 60 до 30 днів. На засіданні, окрім народних депутатів, були присутні очільники всіх силових структур, а також урядовці. З трибуни доповідали Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, міністр закордонних справ Павло Клімкін і начальник Генерального штабу Віктор Муженко. Прозвучала також і співдоповідь від профільного парламентського комітету. До кожного зі спікерів народні обранці могли звернутися із запитаннями, як це і передбачає процедура повного читання. 
Перед голосуванням у парламенті виступив Президент України Петро Порошенко.
Народні депутати проголосували вчора і за призначення чергових виборів Президента на неділю 31 березня 2019 року (298 «за»).

Позачергове засідання Верховної Ради, скликане для розгляду і прийняття рішення по Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», розпочалося із блокування роботи представниками фракції Радикальної партії, які вимагали від Голови Верховної Ради оголошення перерви для консультацій із Президентом. «Немає жодних сумнівів, що парламент проведе засідання і прийме необхідне рішення, — наголосив у відповідь на це голова парламенту. — Для мене дивно, що трибуна блокується під час розгляду такого питання. Я чітко й зрозуміло повідомив ініціаторів перерви, що дам можливість провести реальну перерву до початку розгляду питання».
У своєму виступі Голова Верховної Ради акцентував увагу на тому, що російська агресія триває: окуповано Крим і частину Донецької та Луганської областей, практично щодня на Донбасі позиції наших військових обстрілюють російські терористи. Але напередодні, в Керченській протоці, Російська Федерація, яка згідно з Будапештським меморандумом є однією з країн-гарантів безпеки України, вперше відкрито і не ховаючись застосувала проти України свої збройні сили. «Якщо в 2014 році вони намагалися закамуфлювати своїх бійців під «зелених чоловічків» і показати, що це «ополченці», то тепер увесь світ побачив очевидні й незаперечні докази російської агресії, — сказав А. Парубій. — Адже весь світ став свідком того, як російські військові кораблі під російським прапором атакують українські судна».
Голова Верховної Ради підкреслив, що держава Україна повинна реагувати адекватно, рішуче та швидко та висловив підтримку рішення РНБО про запровадження воєнного стану в країні. «Напад на наші кораблі — це пряма неприхована військова агресія проти України, — сказав він. -Очевидно, що фронт російської агресії розширився і безпрецедентно загострився на просторі Чорного та Азовського морів. Росія прямо порушила пункт 3 статті 2 Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки від 24 грудня 2003 року, який передбачає свободу судноплавства для кораблів під прапором України, включаючи військові кораблі. Метою Росії є продовження війни, завдання максимальної шкоди економіці та дестабілізація ситуації всередині нашої країни. Переконаний, що факти російської агресії на морі мають стати каталізатором для негайного і значного посилення міжнародних санкцій проти держави-агресора».        А. Парубій наголосив, що Україна очікує чіткої та сильної підтримки з боку Ради безпеки ООН, ОБСЄ, ЄС та НАТО. «Якщо ці дії Росії залишаться безкарними, наслідки можуть бути глобальними», — сказав голова парламенту та оголосив перерву.