ЛУЦЬК:

Залишається гострою ситуація на кордоні з Польщею в пункті пропуску «Ягодин», що на Волині. Понад сто пікетувальників, переважно власники так званих іноземних блях, продовжують блокувати важливу міжнародну магістраль М-07 Київ — Варшава. Градус напруження між протестувальниками і водіями пасажирських автобусів та фур зростає. Один з них не витримав і спрямував машину просто на пікетувальників. Озвірілий натовп, інакше назвати тих людей не можна, почав жбурляти в машину палаючі шини.


У натовпі розпочалася бійка між «бляхерами» і далекобійниками. В ситуацію втрутилася поліція. Правоохоронці виступають ніби посередниками між обома сторонами, намагаючись пригасити конфлікти. Як заявив начальник Головного управління Національної поліції у Волинській області Петро Шпига, силою розганяти протестувальників вони поки що не збираються.
Втім дії пікетувальників завдають серйозних збитків нашій економіці, підривають авторитет держави в іноземних партнерів. Приміром, підприємство «Кромберг енд Шуберт», що у Луцьку, не може вчасно доправити кабельну продукцію для відомих німецьких автомобільних фірм. Простої там не допускаються. То як бути? Заручниками стають і сотні пасажирів автобусів, серед яких більшість — українські заробітчани у країнах ЄС.
Взагалі надто часто міжнародні пункти пропуску і важливі державні магістралі стають місцем проведення різноманітних протестних акцій. Хто тільки не блокував рух на них: пенсіонери правоохоронних органів, шахтарі, селяни, а тепер — власники автомобілів на іноземних номерах. Так тривати далі не може. Експерти вважають, що слід законодавчо посилити відповідальність за дестабілізацію руху на важливих магістралях і міжнародних пунктах пропуску. Інакше від нас відвернуться ті нечисленні інвестори, які ще прагнуть вкладати свої кошти в розвиток економіки України.

***

Як стало відомо пізніше, водії транспортних засобів на єврономерах більше не обмежують рух на міжнародному пункті пропуску «Устилуг». Пересування автотранспорту відновили вранці 27 листопада, йдеться в повідомленні, оприлюдненому у вівторок на сайті ГУ Нацполіції України у Волинській області.

Фото інтернет-видання ZAXID.NET.