У сільських районах Херсонщини майбутні матусі дедалі частіше не встигають доїхати до пологових будинків, і їхня малеча з’являється на світ або вдома, або дорогою до медичних стаціонарів.
У Верхньорогачицькому районі області під час передчасних пологів заледве не загинула від великої крововтрати мешканка села Бабине — мати шістьох дітей. Машина швидкої допомоги в останню мить встигла довезти її до найближчої лікарні у сусідній Запорізькій області. Там прийняли слабеньке немовля і зразу ж доправили його до реанімації. Вдома народила донечку і 34-літня жінка з села Абрикосівка Олешківського району.
А для 18-річної приїжджої заробітчанки в іншому селі того ж району пологи закінчилися… кримінальним провадженням. Її син з’явився на світ… у дворовому туалеті, і чи то впав до вигрібної ями, чи то його туди вкинула породілля. Врятувати дитину не вдалося — вона померла в лікарні.
Схожі повідомлення надходять від медиків та поліції чи не щотижня.
— Причини народження дітей поза межами пологових будинків чи профільних лікарняних відділень можуть бути як чисто медичні, так і соціальні чи навіть — кримінальні. У матерів з віддалених сіл, котрі вже мають по кілька діточок, не рідкість так звані стрімкі пологи, коли маля з’являється на світ швидко. Виклик до служби 103 надходить із запізненням, і вагітну нашими розбитими дорогами просто не встигають евакуювати до лікарні. Буває, що зовсім юні майбутні матері-одиначки приховують вагітність через різко негативне ставлення власних батьків та відсутність будь-якої підтримки з боку біологічного батька. А потім намагаються будь-що позбутися маляти. Рідко, але трапляється, що жінки при надії із асоціальних родин умисно уникають спілкування з лікарями і не розповідають нікому про свою вагітність, бо потім планують продати новонародженого, — коментує експерт з акушерства та гінекології департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації Юрій Герман.
Медики нагадують, що «ліки від небажаних дітей» давно відомі. Тут повинні активніше діяти соціальні працівники та психологи. Причому спілкуватися не тільки з майбутніми мамами, а й із їхніми родинами. Адже вагітні повинні бути певні, що після появи дитини вони не залишаться сам на сам із проблемами пошуку житла та грошей, аби прогодувати та вдягти сина чи доньку.

Підготував Сергій ЯНОВСЬКИЙ.