ГОЛОС УКРАЇНИ № 226 (6981)  

СЕРЕДА, 28 ЛИСТОПАДА 2018 

 

Закон України
Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»

Відповідно до пункту 31 частини першої статті 85 Конституції України, статті 5 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» Верховна Рада України постановляє:
1. Затвердити Указ Президента України від 26 листопада 2018 року № 393 «Про введення воєнного стану в Україні» з таким застереженням:
воєнний стан вводиться в Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.
2. У період дії воєнного стану, введеного зазначеним Указом Президента України, часткова мобілізація оголошується Президентом України у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці і обороні України.
3. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України П. ПОРОШЕНКО.

м. Київ, 26 листопада 2018 року.
№ 2630-VІІІ.

 

**

Указ 
Президента України
Про введення воєнного стану в Україні

У зв’язку із черговим актом збройної агресії з боку Російської Федерації, що відбувся 25 листопада 2018 року у районі Керченської протоки проти кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України, що мав важкі наслідки, іншими агресивними діями Російської Федерації в Азовському та Чорному морях, наявною загрозою широкомасштабного вторгнення в Україну збройних сил Російської Федерації, на тлі окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та частини Донецької та Луганської областей, небезпекою державному суверенітету та незалежності України, її територіальній цілісності, з метою створення умов для здійснення органами державної влади, військовим командуванням, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями наданих їм повноважень, необхідних для відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» постановляю:
1. Ввести в Україні воєнний стан із 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року строком на 30 діб до 14 години 00 хвилин 26 грудня 2018 року.
2. Військовому командуванню (Генеральному штабу Збройних Сил України, командуванням видів Збройних Сил України, управлінням оперативних командувань, командирам військових з’єднань, частин Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України) разом із Міністерством внутрішніх справ України, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати передбачені Законом України «Про правовий режим воєнного стану» заходи і повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.
3. У зв’язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».
4. Кабінету Міністрів України:
1) ввести в дію план запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні;
2) забезпечити постачання Збройним Силам України, іншим військовим формуванням матеріально-технічних ресурсів і майна, надання послуг та їх фінансування в обсягах, що необхідні для ефективного виконання покладених на них завдань в особливий період.
5. Державній службі України з надзвичайних ситуацій невідкладно разом з обласними державними адміністраціями, іншими державними органами, установами, підприємствами, організаціями всіх форм власності привести у готовність до виконання завдань за призначенням в особливий період із введенням ступеня ПОВНА ГОТОВНІСТЬ визначені об’єкти єдиної державної системи цивільного захисту, її функціональних та територіальних підсистем.
6. Обласним, Київській міській державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану.
7. Міністерству закордонних справ України забезпечити інформування в установленому порядку Генерального секретаря ООН та офіційних осіб іноземних держав про введення в Україні воєнного стану, про обмеження прав і свобод людини і громадянина, що є відхиленням від зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, та про межу цих відхилень і причини прийняття такого рішення.
8. Цей Указ набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні».

Президент України П. ПОРОШЕНКО.

м. Київ, 
26 листопада 2018 року.
№ 393/2018.

 

**

Постанова
Верховної Ради України
Про призначення чергових виборів Президента України

Відповідно до пункту 7 частини першої статті 85, частини п’ятої статті 103 Конституції України Верховна Рада України постановляє:
1. Призначити чергові вибори Президента України на неділю, 31 березня 2019 року.
2. Ця Постанова набирає чинності з дня її опублікування.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ, 26 листопада 2018 року.
№ 2631-VІІІ.

 

**

Постанова
Верховної Ради України
Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу у зв’язку з черговим актом агресії Російської Федерації проти України

Верховна Рада України постановляє:
1. Затвердити Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу у зв’язку з черговим актом агресії Російської Федерації проти України.
2. Доручити Голові Верховної Ради України невідкладно направити текст Звернення до ООН, Європейського Парламенту, парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій.
3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ, 26 листопада 2018 року.
№ 2632-VІІІ.

Звернення
до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу у зв’язку з черговим актом агресії Російської Федерації проти України 

 

25 листопада 2018 року збройні сили Російської Федерації вчинили збройний напад на військові катери Військово-Морських Сил України, що здійснювали плановий морський перехід з порту Одеса до порту Маріуполь з дотриманням положень чинних багатосторонніх та двосторонніх міжнародних договорів та правил навігації.
Такі дії Російської Федерації є актом збройної агресії проти України, як це визначено статтею 2 Статуту Організації Об’єднаних Націй та положеннями Резолюції 3314 (ХХІХ) Генеральної Асамблеї ООН «Визначення агресії» від 14 грудня 1974 року, а також порушенням статей 2 та 21 Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права 1982 року.
Дії Російської Федерації є продовженням збройної агресії проти України, що розпочалася 20 лютого 2014 року, наслідком якої стала незаконна окупація частини території України - Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та окремих районів Донецької і Луганської областей.
Верховна Рада України:
висловлює рішучий протест проти агресивних дій Російської Федерації у зв’язку зі збройним нападом та захопленням українських військових катерів «Бердянськ», «Нікополь» та буксира «Яни Капу», пораненням та захопленням в полон членів їх екіпажів;
вимагає від Російської Федерації невідкладного надання медичної допомоги пораненим українським морякам, забезпечення їх негайного і безпечного повернення в Україну, а також повернення незаконно захопленого військового майна та відшкодування завданих збитків;
покладає на кремлівський режим повну відповідальність за ескалацію напруженості у регіоні Азовського та Чорного морів і Керченської протоки, що є продовженням збройної окупації Криму та окремих районів Донецької і Луганської областей, а також за підрив процесу мирного врегулювання українсько-російського збройного конфлікту;
закликає міжнародне співтовариство вжити дієвих заходів для припинення російської агресії на морі і на суходолі, у тому числі шляхом застосування нових та посилення існуючих санкцій до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах;
запрошує міжнародні організації направити спостерігачів у регіон Чорного та Азовського морів і Керченської протоки, а також пропонує морським державам направити в цей регіон військові кораблі, щоб запобігти подальшій ескалації напруженості з боку Російської Федерації;
закликає міжнародних партнерів збільшити надання Україні військової та іншої допомоги для захисту її територіальної цілісності та суверенітету;
закликає міжнародне співтовариство адекватно реагувати на виклики і загрози, створені Російською Федерацією, оскільки політика умиротворення вже призвела до окупації частини території України - Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та окремих районів Донецької і Луганської областей;
вважає обурливим, що Російська Федерація проігнорувала чітку позицію міжнародного співтовариства щодо засудження організованих цією державою фейкових «виборів» на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях України, та закликає до скасування їх результатів. Російська Федерація несе повну відповідальність за ці незаконні дії та їх руйнівні наслідки для мирного процесу;
підкреслює, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» є проектом не в інтересах Європи, а в інтересах Російської Федерації і становить загрозу, в тому числі безпекового характеру, для всього регіону Балтії і Північної Європи;
наголошує, що безкарність агресивної політики і дій Російської Федерації може призвести до глобальних наслідків.

 

Нейтральні води, де російські кораблі атакували українські катери. 

Скріншот сторінки ВМС ЗС України у Фейсбуці.