Кримські татари проводять кампанію підтримки захоплених українських моряків, яких нині утримують в окупованому Криму. Почалося усе з того, що, як уже повідомляв «Голос України», активісти підтримали морально моряків, прийшовши на «судові» засідання. Власне, так само, як вони підтримують своїх співвітчизників на десятках сфабрикованих процесів. Потім з’явилася ініціатива зібрати кошти для бранців, адже, окрім одягу, у якому вони були, моряки нічого з собою не мали.
Осман Пашаєв, який нині мешкає у Києві, повідомив, що за кілька годин після оголошення акції вдалося зібрати 128 297 гривень (станом на першу ночі 28 листопада). «Іноді у призначенні переказу люди пишуть: морякам», — констатував О. Пашаєв.
Тим часом у Криму почали шукати добровольців, готових вистояти величезну чергу перед СІЗО. «Найбільша допомога — віддати свій час, аби стояти в черзі перед ІТТ та СІЗО і витримати години огляду (висипання чаю, пакетів з крупою, розгортання цукерок). Тому насамперед потрібні люди, які погодяться вистояти це, аби передати в’язням. В адвокатів на це немає часу», — повідомив перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелялов.
До речі, більшість адвокатів, які захищають моряків, — теж кримські татари, які вже стали відомими через участь у захисті своїх співвітчизників, зокрема Еміль Курбедінов та Едем Смедляєв. І не виключено, що тепер у них ще додасться роботи — учора зранку в Сімферополі відбувся обшук у будинку активістки Українського культурного центру Галини Балабан.