Коментуючи під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів рішення про введення в десяти областях України тимчасового воєнного стану, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав громадян не піддаватися панічним настроям та продовжувати жити звичайним життям. Він підкреслив, що це було вимушеним кроком у відповідь на абсолютно агресивні та безпрецедентні дії російських збройних сил проти українських Військово-Морських сил, кораблі яких мирно проходили нашою територією. «Всі бачили ці цинічні відеокадри, які змальовують цю ситуацію», — зауважив він та наголосив, що найціннішим для нас є життя і здоров’я українських моряків, тому найважливіше на сьогодні завдання — це визволення моряків з полону. У зв’язку з цим глава уряду підкреслив, що всі державні інституції, Міністерство юстиції, офіс Уповноваженого з прав людини працюють над тим, щоб мобілізувати світ для повернення наших військових.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів та Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Кабінету Міністрів України.

«Ми вже майже п’ятий рік живемо в умовах російської агресії, тому маємо бути сильними і стійкими. Збройні Сили України, уряд, місцеві органи влади зроблять усе, щоб консолідувати всі можливості для підвищення рівня безпеки та оборони всередині країни», — наголосив прем’єр та, звертаючись до громадян, закликав їх жити звичайним життям — працювати, навчатися, народжувати дітей. «Я глибоко переконаний, що через 30 днів ми матимемо всі підстави не продовжувати рішення про введення воєнного стану. Але також нам треба завжди бути готовими відбити агресію ворога», — сказав В. Гройсман.
Уряд підтримав пропозицію Уповноваженої Верховної Ради Людмили Денісової щодо невідкладної розробки законопроекту про внесення змін до Держбюджету на 2018 рік в частині надання як адвокатської допомоги, так і допомоги родинам військовополонених. «Це дасть змогу внести зміни до постанови Кабінету Міністрів, щоб виділити, вже передбачені в бюджеті кошти, родинам військовополонених таку ж допомогу, як і політв’язням», — сказала вона.
Міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що всі необхідні структури вже працюють над забезпеченням належного захисту наших військовополонених. «Те, що Росія намагається застосовувати свій Кримінальний кодекс до наших військових, яких було захоплено в полон, суперечить усім нормам міжнародного права. Наша позиція полягає в тому, що вони є військовополоненими і на них мають поширюватися визначені Женевською конвенцією гарантії», — сказав П. Петренко й додав, що Міністерство юстиції вже звернулося до Європейського суду з прав людини з вимогою застосувати 39-те правило Конвенції щодо негайного звільнення незаконно захоплених українських громадян.
Подякувавши парламенту за вчасне ухвалення збалансованого Держбюджету на 2019 рік, прем’єр закликав усі міністерства та відомства максимально ефективно використати час до кінця року, щоб підготувати всі потрібні механізми, положення й документи для планового завершення поточного року та початку наступного. «Цей бюджет передбачає повне фінансування сектору безпеки та оборони, проведення подальших змін і зміцнення матеріально-технічної бази в освіті та медицині. Ми плануємо з 1 січня наступного року провести перерахунок пенсій для військових, а з 1 березня — для решти майже 11,5 мільйона пенсіонерів. Ми далі будуватимемо дороги і розбудовуватимемо інфраструктуру. Ми робитимемо все, щоб Україна була сильною, і це не просто слова, а реальні плани, які стоять перед нами сьогодні», — наголосив глава уряду.
Прем’єр привітав Оксану Маркарову із призначенням на посаду міністра фінансів та Ірину Фріз — на посаду міністра з питань ветеранів. Після цього схвалив рішення щодо створення Міністерства з питань ветеранів.

Сергій ЛАВРЕНЮК.
Фото Урядового порталу.