Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки провів круглий стіл на тему: «Досягнення цілей газовидобутку. Чи всі можливості використано?». Завдання круглого столу — обговорення стратегічних завдань з видобутку природного газу, Кодексу про надра та визначення подальшого руху для покращення управління природними ресурсами.
Перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський нагадав, що представники комітету були ініціаторами та розробниками багатьох законопроектів, що дають змогу спростити бюрократичні процедури, зменшити податкове навантаження, створити конкурентні інвестиційні умови для приходу великих інвесторів у сектор видобутку власного газу. «Закон... щодо децентралізації ренти, дав можливість отримати на місцях великі фінансові ресурси, і це повинно сприяти динаміці збільшення видобутку газу», — зазначив очільник комітету і додав: «Потрібно на рівні парламенту, уряду, центральних органів виконавчої влади зробити все можливе для того, щоб зняти бар’єри, які заважають рухатися вперед, адже потрібне революційне збільшення обсягів видобутку природного газу».
Олег Прохоренко, голова «Укргазвидобування», відзначив певні позитивні зрушення. Серед них, наприклад, значне покращення співпраці з «Держгеонадрами». Завдяки своєчасному опрацюванню дозвільних документів з боку «Держгеонадр» «Укргазвидобування» має можливість ефективно використовувати потенціал наявних родовищ та збільшувати видобуток власного газу за результатами робіт з інтенсифікації видобутку. Водночас, на тлі певних покращень, однією з ключових проблем, що гальмує збільшення темпів видобутку, є процедура погодження спеціальних дозволів облрадами. Зокрема, через велику кількість відмов компанії не вдалося досягти приросту обсягу видобутку на 1 мільярд кубометрів. Через це О. Прохоренко запропонував розглянути питання щодо позбавлення облрад права погоджувати спецдозволи, пропонуючи натомість систематично проводити аукціони.
Заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Бєлькова звернула увагу на те, що сьогодні на рівні первинного законодавства прийнято всі можливі закони. Створено привабливі фіскальні умови для видобутку газу і нафти, окрім нетрадиційного видобутку газу. Нормативну базу щодо нетра-радиційного газу, на її думку, потрібно розробляти. Також слід оновити механізм спільної діяльності, не порушуючи інтереси України і не звільняючи від відповідальності тих, хто скористався цим режимом раніше, не враховуючи інтереси України. Завданням на 2019 рік повинно бути укладання як мінімум 10 нових угод, які реально почнуть працювати, та відкриття інформації відповідно до прийнятого закону про прозорість видобувних галузей, зауважила парламентарій. Потрібно розробити механізм повернення в ринок «сплячих ліцензій», зазначила О. Бєлькова і наголосила на необхідності створення окремого «регулятора» для нафтогазової галузі.

Вл. інф.