Перші сторінки книжки написав у окопах

Колишній військовий, історик за фахом, випускник Національного педагогічного університету імені Драгоманова Олександр Мончак презентував книгу для дітей «Країна Ведмежандія». Окремі фрагменти записав під час перебування у зоні АТО — служив заступником командира роти дев’ятого батальйону 59-ї бригади.

На знімку: письменник Микола Рябий (ліворуч) назвав автора книжки «Країна Ведмежандія» Олександра Мончака патріотом, який захищав державу не тільки зброєю, а й словом.

— Видання особливе тим, що розраховано на дітей Донецької і Луганської областей, які проживають біля лінії розмежування, — розповів «Голосу України» Олександр Мончак. — Хоча спочатку задумував розповідь для трьох своїх синів. Вони ще зовсім малі: старшому — дев’ять, середульшому — п’ять, найменшому — 2,2 року. Тому події подано у формі казки. Розповідь охоплює час від Майдану і до наших днів. Під час роботи зрозумів, що такого видання більше потребують діти зі сходу країни.
Через соціальні мережі Олександр звернувся до тих, хто нині захищає країну на Донбасі, з проханням замовляти книжку. Щоправда, з умовою — вони особисто мають вручити її місцевим дітям у школах чи дитсадках. Частину накладу уже відправив поштою.
Героями його розповіді є, наприклад, ведмеді (добрі й злі), працьовиті бджілки і жуки-колоради. «Країна Ведмежандія» гарно ілюстрована. Малюнки також виконані автором. Використав й ті, що їх передавали діти бійцям на передову зі словами «Слава Україні! Героям слава!», «Ми — за мир у світі!», «Повертайтеся живими!». Доповнив видання патріотичними віршами. Їх написали учні. Аркуші з хвилюючими рядками юних патріотів були у посилках, доставлених волонтерами з дому у той час, коли Олександр служив в АТО. «Як вдавалося писати у зоні АТО? — перепитує співрозмовник. — Це бувало вночі. Наприклад, з першої до другої перевіряв пости. Повторно мав робити те само з четвертої до п’ятої ранку. Протягом години робив начерки малюнків, записував думки... Поставив завдання — вселити в дітей віру у перемогу Добра над злом».
Схвально відгукнулися про роботу колишнього атовця голова Вінницького обласного осередку письменницької організації Вадим Вітковський, відомий письменник Микола Рябий, автор патріотичного роману «Ще не вмерла Україна».
Видати книжку допомогли волонтери, які зібрали гроші. Багато зусиль до цього доклав знаний краєзнавець Віктор Моринець. Видавництво «Твори» власним коштом збільшило наклад до 1,5 тисячі примірників замість однієї тисячі.

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано Олександром Мончаком.