На завершення року Хмельниччина підбиває підсумки у всіх галузях. Результати, як і саме життя, різні. Уже традиційно радують здобутки аграріїв. На початок листопада всіма категоріями господарств було зібрано майже три мільйона тонн зернових, що на сімнадцять відсотків більше, ніж торік. У середньому з кожного гектара отримали більше як по 62 центнера, перевищивши торішні дані майже на п’ять відсотків.

На знімку: найбільшим багатством Хмельниччини залишаються люди, що трудяться на щедрих ланах краю. Економічні здобутки області нерозривно пов’язані з успіхами в аграрній сфері. Уже кілька років поспіль область залишається лідером у країні з урожайності зернових. І це, попри інші складові, чи не найбільший і найвагоміший вклад подолян у розбудову держави. Вирощена на подільських полях і фермах продукція дедалі ширше розходиться світом. Найвагоміші експортні поставки товарів, серед яких вагому частку становлять зернові культури, продукція харчової промисловості, мед та багато іншого, тепер здійснюються до Польщі, Німеччини, Бельгії, Нідерландів та багатьох інших країн. Хмельниччина та хмельничани докладають чимало зусиль, щоб вітчизняні бренди ставали впізнаваними і бажаними в усьому світі.

Фото надано Іриною КОЗАК.

Виробництво кукурудзи, соняшнику, сої, ріпаку зросло як за рахунок збільшення площ, так і підвищення врожайності. Порадував урожай картоплі, інших овочів та фруктів. Але при цьому так і не вдалось втримати ціни на місці. Тільки за місяць їх індекс становив 101,8 відсотка. Вартість продуктів харчування зросла на півтора відсотка, причому найбільше подорожчали овочі, крупи, молочні продукти — те, що так радувало своїми врожаями.
На жаль, не виправдались і сподівання щодо роботи промисловості краю. Індекс промислової продукції за підсумками десяти місяців до минулого року становить лише 96,9 відсотка. Статистика зафіксувала спад у добувній та переробній галузях. Суттєво зменшилось виробництво металевих виробів, хімічної продукції, впали обсяги в машинобудуванні. Хоча при цьому певними здобутками може похвалитися деревообробка, виробництво паперу, гумових і пластмасових виробів тощо.
Зменшення обсягів промислового виробництва певною мірою може компенсувати поліпшення якості. Адже виробничники активніше виходять на міжнародні ринки, і порівняно з минулим роком експорт збільшився майже на сорок відсотків. Сьогодні Хмельниччина проводить зовнішньоторговельні операції з партнерами зі 123 країн.
При цьому помітною стала зміна вектору в бік Євросоюзу, куди було експортовано продукції на 206,7 мільйона доларів.
Чи стало, з огляду на всі згадані здобутки, легше жити хмельничанам? Відповідь так само неоднозначна. З одного боку, середня номінальна заробітна плата зросла до 7431 гривні, що майже удвічі вище від мінімальної. Та попри це мешканці краю заробляють на 17,8 відсотка менше, ніж у середньому по країні.
Є про що подумати і над чим працювати. На місцях громади дедалі частіше починають брати ініціативу у свої руки. В області активно формують ОТГ. Чимало новостворених громад уже демонструють успішні результати. Але є й такі, що не наважуються на зміни.
Та попри все Хмельниччина прагне змін на краще. І робить усе можливе, щоб ці зміни настали.