Книжку «Музичний фольклор ромів Закарпаття» презентували в ОДА. Про видання розповіли автори Вільгельм і Едуард Папи та упорядники Євгенія Навроцька, Аладар Пап, Петро Габрин.

Презентація почалася з музики — зі звучання чарівного саксофона в руках представника відомої династії ромських музикантів Едуарда Папа.
— Роми, про яких оповідає книга, захотіли показати величезний внесок ромської громади не лише у мистецтво цієї етнічної спільноти, а й усього Закарпаття, — підкреслила Євгенія Навроцька. — Роми є носіями музичного фольклору багатьох національностей.
Видання покликане виправити несправедливе замовчування ролі ромської інтелігенції, зокрема закарпатської, у мистецькому житті кількох поколінь.
— Наприклад, про те, що ромська народна пісня «Андро вердан друкос нане», яка стала відомою завдяки культовому фільму «Табір іде в небо», походить із Закарпаття, ніхто не згадував, — розповів Вільгельм Пап. — У цьому творі збережено діалект наших ромів. Ми пам’ятаємо ті часи, коли ромські колективи і вокалістів радо запрошували виступати на кращі концертні майданчики багатьох країн, і нині важливо не лише нагадати про це, а й відродити славні традиції.
У книжці зібрані унікальні архівні фото і документи про історію відомих ромських музичних династій Закарпаття, які своєю творчістю прославляли край, інформують з прес-служби ОДА.
— Радий, що династія Папів, завдяки якій зазнає подальшого розвитку ромська культура, працює на Закарпатті, — зазначив Аладар Пап. — Видання цієї книжки — велика справа, яку оцінять майбутні покоління. Якби 900 років тому, коли роми залишили Індію, наші предки думали про збереження культурного надбання, нині би ніхто не замислювався над тим, хто ми і звідки. Тепер же ми надолужуємо втрачене...
Науково-популярне видання вперше зібрало матеріали про багату ромську музичну культуру Закарпаття за останні сто років. Описані традиції і музичні інструменти, є інформація про ромську школу і династії музикантів, народні пісні та джазову музику... Окремим розділом опубліковані 32 народні ромські пісні, які й досі виконують колективи та співаки. Ці фольклорні твори разом із нотами зібрані й опубліковані вперше.
За словами Вільгельма Папа, видання книги не відбулося б без підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та сприяння Закарпатської облдержадміністрації.

Василь НИТКА.
Фото прес-служби ОДА.

Ужгород.