У Миргороді відзначили 170-річчя з дня народження першовідкривача цілющого тамтешнього джерела та, власне, засновника відомого курорту Івана Зубковського.

Покладаючи квіти до пам’ятника (на знімку), керівники міста й курорту, правнучка ювіляра Тетяна Нечипоренко, представники громадськості згадували Івана Андрійовича як людину, котра змінила долю Миргорода.
Для непосвячених нагадаємо, що там іще у 1912 році пробивали свердловину тільки для того, щоб ліквідувати дефіцит звичайної питної води. Та з неї заструменіла, згідно з висновком тодішніх місцевих правителів, «вода смердюча й для споживання всередину непридатна». І лише тамтешній лікар, відставний генерал Іван Зубковський наполіг на тому, щоб цілющі властивості цієї водички спочатку ретельно дослідили, а потім використовували для лікування й оздоровлення людей.
Зрештою, 28 квітня 1917 року Миргородський курорт, який починався з п’яти ванн, офіційно відкрили. А лікаря Івана Зубковського, котрий був іще й громадським діячем, літератором-мемуаристом, шанувальником української мови, обирали навіть головою міської управи. Вже після більшовицького перевороту йому призначили персональну пенсію, відзначали на рівні губернії. Та непролетарське походження сина священика, котрий став генералом медичної служби в царській армії, далося взнаки, і його «призабули» не на одне десятиліття...
Тож слава фундатора однієї з найвідоміших оздоровниць повернулася до нього вже в наш час. Відзначаючи 170-річчя лікаря, на курорті влаштували також тематичну екскурсію. Тут відбулися круглий стіл та наукова конференція з відповідною присвятою. Вшанували Івана Зубковського й великою концертною програмою. Водночас усі присутні на цих заходах погоджувалися з тим, що найкращим пам’ятником фундатору курорту буде розвиток останнього, його оновлення та осучаснення.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото з архіву автора.