Копання цукрових буряків завершили на Вінниччині. Загалом корінців зібрали 3 мільйони 139 тисяч тонн. Торік було менше — 2 млн 730 тисяч тонн. Однак такої кількості цукру, як у 2017-му — 445,6 тисячі тонн — не матимуть. Чому?
Більше, ніж торік, сировини заготовили за рахунок вищої врожайності коренів. У середньому з гектара накопали майже по 567 центнерів. Торік цей показник становив 482 центнери. Зварили 293 тисячі тонн солодких кристалів. У 2017-му на цей час було 324 тисячі тонн. За прогнозами фахівців, досягти минулорічного показника виробництва цукру навряд чи вдасться. Навіть після переробки коренів, що залишаються на заводах (із доставлених 2,4 млн тонн переробили 2,2 млн тонн) і в полі. Бо нинішні корінці не такі солодкі, як торік.
— У середньому цукристість становила 15,9 відсотка, — уточнили в обласному департаменті агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів. — Причина — літні дощі, що вимили цукор з коренів. У теплі сонячні дні осені накопичення цукрів трохи збільшилося, але на переважній частині площ не було базисного показника — 16 відсотків. Вихід цукру також нижчий, ніж торік. Найбільше втрат — у заледенілих коренях. Під час розмерзання, а це відбувається на стадії їхнього миття, лопають клітини і цукор «тікає» з водою.
Загальна площа під солодкі корені у 2017-му була більша від нинішньої на 1,3 тисячі гектарів. Цього року буряки вирощували на 55,4 тисячі гектарів. Очікуваний показник виробництва солодких кристалів — понад 350 тисяч тонн. Це менше, ніж торік — 445,6 тисячі тонн. Утім, дехто з фахівців департаменту передбачає, що цукровари все-таки досягнуть торішнього показника. До речі, у 2016-му мали 430 тисяч тонн, у 2015-му — 315 тисяч тонн. Рекордні 800 тисяч тонн солодкого піску в регіоні зварили у 1990 році. Відтоді жодного разу його не повторили.
— Зниження ціни на цукор, а також відмова Узбекистану купувати наші кристали, можуть призвести до скорочення посівних площ наступного року, — зазначає керівник прес-служби департаменту Тетяна Матякубова. — Про це говорять власники заводів. Із шести підприємств, де починали нинішній виробничий сезон, одне вже зупинило роботу. Це Іллінецький цукрозавод, підприємство переробляло давальницьку сировину. Якщо її не буде, то й завод не працюватиме у 2019-му. Залишаться ті, де самостійно вирощують корені.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

ДО РЕЧІ

Експорт солодкого піску ускладнюється

Загалом в Україні, передає прес-служба Мінагрополітики, зібрано 13,5 млн тонн цукрових буряків. Середня врожайність — 494 ц/га. На заводи вивезено 12,5 млн тонн. На 6 тис. га корені залишаються невикопаними.
У галузевій асоціації «Укрцукор» повідомили, що вже перероблено майже 11 млн т буряків, зварено 1,46 млн т цукру. Виробничий сезон завершили 23 заводи, продовжують працювати 17 підприємств.
В асоціації також занепокоєні, що цукор та інші вантажі, які надходять з України до Узбекистану, не розвантажуються та не розмитнюються.
Останні півроку саме ця країна була основним імпортером вітчизняного цукру, зазначає керівник аналітичного відділу асоціації «Укрцукор» Руслана Бутило. Тому можемо говорити, що втрачаємо основний експортний ринок збуту солодкого піску.

Галина КВІТКА.