Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін здійснив робочу поїздку в Шостку Сумської області на підприємство «Шосткинський казенний завод «Зірка». На ньому нині склалася вкрай критична ситуація, пов’язана і з накопиченням значних сум заборгованості з виплати заробітної плати,  і з життєзабезпеченням самого заводу та виникненням у зв’язку з цим реальної загрози втрати робочих місць його працівниками.

«Шосткинський казенний завод «Зірка» рік не платить людям. 600 сімей залишаються без зарплат, а підприємство — без світла через борги. За рішенням Комітету соцполітики виїхали розібратись у ситуації на місці. Викликали в Шостку і «Укроборонпром», до складу якого входить «Зірка». Поставили гостро питання погашення 19 мільйонів боргу людям. В умовах воєнного стану не можна допускати відпливу кваліфікованих спеціалістів оборонної промисловості. За рік безгрошів’я інженерно-технічний персонал уже роз’їхався. Також домовилися про негайне повернення електроенергії на завод — стратегічне підприємство на Сумщині, де введено воєнний стан, не може залишатися знеструмленим», — написав депутат у своєму Фейсбуці.
За його словами, постійні звернення і увага комітету до цього питання таки дали результат: «Укроборонпром» розповів, що вже має замовлення для «Зірки» на 80 мільйонів гривень. А на наступні два роки — план розвитку».
Водночас С. Каплін пообіцяв, що Комітет соцполітики триматиме на контролі питання повернення коштів працівникам. Бо перспективами, зауважив він, ситий не будеш. «Ми щотижня моніторимо підприємства-боржники і вживаємо заходів. Також вирішили об’єднати народних депутатів від Сумщини та всіх, хто опікується оборонним комплексом, у міжфракційне об’єднання, що захищатиме працівників «Зірки» та інших підприємств ВПК», — наголосив перший заступник глави комітету.

Вл. інф.