Як ми раніше жили: спокійно, розмірено. Тепер, що не місяць, то там луснуло, то тут не вистачає! Воно зрозуміло — по-перше, хочеться траншу МВФ, по-друге, треба норми відпуску привести у відповідність до вимог законодавства. Але це не значить, що із підвищенням тарифів поліпшується якість! Не встигли на газ підвищити, як нові ініціативи...
Київська міська державна адміністрація минулого тижня ухвалила рішення про підвищення тарифів на вивезення сміття. Ціни на послуги комунального підприємства «Київкомунсервіс» підскочать одразу на 27% вже найближчим часом, повідомляють у офісі міського голови. Зокрема, послуга вивезення 1 кубометра твердих відходів силами комунального підприємства зросте зі 115 до 159,1 гривні. Таким чином, в середньому за місяць замість 20—25 гривень кияни платитимуть за послугу 26—32 гривні (з кожного мешканця квартири). Представники «Київкомунсервісу» кажуть, що підвищення пов’язане, насамперед, зі зростанням мінімальної зарплати у наступному році, переглядом тарифів на захоронення відходів на полігоні №6 і послуги зі спалювання сміття на заводі «Енергія».
Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) теж не сидить склавши руки. Так, останньої декади минулого місяці державний регулятор схвалив підвищення тарифів на опалення у Києві. З 1 січня наступного року тарифи на опалення і гарячу воду для населення зростуть приблизно на 18%. А нові платіжки кияни отримають уже в лютому.
От і думай тепер — підвищення зарплати — це благо чи формальність, яка стає поштовхом для підвищення цін і тарифів. І жодного при цьому покращення якості послуг!
Згідно з новими Правилами роздрібного ринку електричної енергії, з 1 січня наступного року споживачі укладатимуть два договори: на її постачання і на розподіл. Про це повідомила глава НКРЕКП Оксана Кривенко і нагадала, що відповідно до норм закону «Про ринок електричної енергії» енергопостачальні компанії зобов’язані здійснити відокремлення діяльності з розподілу електричної енергії від інших видів діяльності вертикально інтегрованого підприємства (обленерго), в тому числі шляхом створення електропостачальника.
Глава НКРЕКП додала, що договори про користування електричною енергією (для населення) і постачання електроенергії, укладені споживачами з обленерго, припиняють свою дію з 1 січня наступного року. Додамо, сподіватися, що внаслідок такого «приведення у відповідність до законодавства», наші рахунки зменшаться або залишаться на попередній відмітці, більше ніж самовпевнено, адже інтереси споживача давно вже нічого не варті, порівняно з інтересами приватних власників енергопостачальних підприємств.
Насамкінець хотілося позитива. В останній день листопада відкрили новий експрес між Центральним залізничним вокзалом столиці та аеропортом «Бориспіль». Під час його запуску були присутні Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, міністр інфраструктури Володимир Омелян, очільник Укрзалізниці Євген Кравцов, директор аеропорту «Бориспіль» Павло Рябікін...
...Уже наступного дня пересічні громадяни змушені були констатувати, що Укрзалізниці, м’яко кажучи, доведеться ще попрацювати над новим проектом, а також компенсувати першим пасажирам експреса витрати за незручності. Зараз, схоже, шукають стрілочника.

Підсумовував Віктор БОНДАР.