В Ужгороді відбулась спільна конференція ПРООН, Закарпатських обласної ради та облдержадміністрації «Сталий розвиток Закарпаття: від стратегії до конкретних дій». Участь у заході взяли голова облради Михайло Рівіс та заступник голови ОДА Віктор Мікулін, депутати, представники органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства, бізнесу, освіти і науки.
За словами координатора ПРООН на Закарпатті Любові Павлович, орієнтиром в оцінці досягнень області, як і України, та прогнозів на майбутнє, є 17 цілей сталого розвитку, затверджених Генеральною Асамблеєю ООН у вересні 2015-го на період до 2030 року. Тож мета конференції, повідомляють в обласній раді, — обговорити шляхи досягнення цілей та об’єднати зусилля влади і громади краю в одну потужну партнерську команду, яка працюватиме на успіх.
До учасників форуму з вітальними промовами звернулися, зокрема, голова облради Михайло Рівіс, заступник голови облдержадміністрації Віктор Мікулін, а директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра надіслав відеозвернення. Останній сказав ключову фразу: «Віримо, що тільки за активної участі народу України в реалізації цієї програми на рівні області, району, громади ми справді зможемо змінити країну на краще!».
— Програма співпраці Закарпаття з ПРООН вийшла на новий рівень і стала дієвим інструментом, який працює на теренах нашого краю вже не один рік та приносить успішні результати і вчить вірити у власні сили, — підкреслив Михайло Рівіс. — Серед цілей — забезпечити вуличним освітленням населені пункти краю, енергозбереження соціальних закладів, виробництво біопалива тощо... Одно слово, це реальний інструмент, який дає змогу поліпшувати життя краян, робити його комфортнішим. Нехай цей важливий форум буде стартом для нових програм задля добра жителів Закарпаття. Щоб наш рідний край ставав привабливіший для туристів, а ми сміливо могли дивитися його жителям в очі. Нових вам знань, стартів і успіхів.
Любов Павлович відзначила також, що ПРООН є надійним партнером Закарпаття, з яким область у питаннях розвитку співпрацює вже 10 років. За цей час реалізовано 208 проектів на суму понад 70 мільйонів доларів США. І це партнерство щодалі набирає обертів. Зокрема, в листопаді минулого року між ПРООН, Закарпатськими ОДА та обласною радою було підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо сталого розвитку на період 2018—2022 років. З жовтня нинішнього року стартував проект «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енерго-ефективних рішень «HOUSES», який триватиме два роки.
Загалом у рамках конференції відбулось п’ять панельних дискусій. Висловлені під час обговорення креативні та слушні ідеї ляжуть в основу Стратегії розвитку Закарпаття.

Ужгород.