Інформація про нібито смс- та телефонне сповіщення про призов на військові збори чоловічого населення Закарпаття віком 18—60 років не відповідає дійсності і носить провокативний характер. На цьому під час брифінгу в ОДА наголосили в. о. голови облдержадміністрації Ярослав Галас та військовий комісар обласного військового комісаріату полковник Богдан Череміський.
— Закарпаття не потрапило у перелік областей, де введено правовий режим воєнного стану, але й тут військові комісаріати перейшли на особливий режим роботи, — цитує Ярослава Галаса прес-служба облдержадміністрації. — Загалом ситуація в країні спровокувала появу низки чуток, зокрема, й у нас у регіоні. Так, мали місце дзвінки з невідомих номерів до органів місцевого самоврядування від імені військкоматів із вказівкою зібрати на військові навчання чоловіків віком 18—60 років. Уже неодноразово ці чутки, які, у тому числі, можуть поширювати ворожі нам спецслужби, спростовували відповідні органи. І ми ще раз звертаємося до населення і до представників ЗМІ з проханням перевіряти інформацію і не сіяти паніку.
Посадовець також наголосив, що закарпатці після оголошення воєнного стану, як і 2014 року після анексії Росією Криму, не чекаючи викликів і повісток, приходять до військових комісаріатів, аби повідомити про свою готовність захищати Батьківщину.
У свою чергу облвійськком повідомив, що наразі йдеться про проведення навчальних зборів резервістів оперативного резерву першої черги, а не про повну мобілізацію.
— Обласним, районними та міськими військовими комісаріатами виконано попереднє планове завдання щодо направлення на додаткові навчальні збори резервістів оперативного резерву першої черги, — розповів Богдан Череміський. — Так, відправити резервістів заплановано в період із 3 по 5 грудня поточного року. Навчання триватимуть від 15 до 20 діб. Ідеться про резервістів та військовозобов’язаних із досвідом участі в АТО та ООС, призначених для доукомлектування військових частин бойового складу Збройних Сил України.
Полковник закликав резервістів уважно стежити за перебігом подій і, отримавши виклик, негайно прибувати до військкомату для участі у навчаннях.
Заступник військового комісара полковник Петро Марко зауважив, що проходження навчальних зборів не є добровільною дією, це конституційний обов’язок.
Перевірити й уточнити актуальну інформацію і військовозобов’язані громадяни, і представники ЗМІ можуть за телефоном облвійськкомату: (066) 902-40-64.