Всеукраїнський форум жінок-волонтерів зібрав у Вінниці вірних помічниць захисників країни з усіх областей, зокрема й Донецької та Луганської. Народний депутат України Сергій Кудлаєнко, один із організаторів заходу, разом із міністром у справах ветеранів Іриною Фріз вручили окремим із них Грамоти Верховної Ради та почесні відзнаки «Патріот Вітчизни».

 

Народний депутат України Сергій Кудлаєнко на форумі жінок-волонтерів у Вінниці.

Загалом відзначено 138 волонтерок і волонтерів, переважна більшість нагороджених — жінки. «Завдяки волонтерам громадянське суспільство стало рушійною силою в державі, — зазначив у виступі перед присутніми Сергій Кудлаєнко. — Насправді своєю безкорисливою працею ви змінили країну, за що велика подяка кожному, хто робить непросту справу задля людей, задля нашої країни. За це вас цінують і шанують у суспільстві».
— Волонтерський рух об’єднав у собі людей з великої літери, які ніколи не підведуть, ні в чому не зрадять, — з такими словами звернулася до учасників зібрання міністр у справах ветеранів Ірина Фріз. — Ви підставили своє плече у той страшний час, коли ніхто з нас не знав, що буде завтра. Любов до України, віру в нашу перемогу ви підкріпили тоді своїми конкретними справами і продовжуєте лупати скалу тепер. Низький уклін вам за це!
Зібрання провели з ініціативи Всеукраїнського об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО. У приміщенні Будинку офіцерів не було вільних місць ні в залі, ні на балконі. Керівник об’єднання Анатолій Слівінський розповів «Голосу України», що така категорія людей уперше зібралася великою родиною. «Волонтери — це люди, які діляться з іншими не тільки коштами чи чимось іншим матеріальним, вони діляться своїми серцями, віддають частинку своєї душі, — каже пан Анатолій. — Принаймні ті, кого знаю особисто, саме такі».
Колишня вчителька математики Галина Студенікова приїхала на форум із Торецька, що на Луганщині. Каже, що від її будинку до лінії розмежування — рукою подати. «Моя хата з краю, ворога перша зустрічаю», — жартує жінка. Нині під їхньою опікою перебуває дев’ять блокпостів. Зізнається, що вона, як і більшість волонтерів, раніше й гадки не мала, що ця благородна справа може докорінно змінити її життя. Волонтери, як діти, радіють кожній наданій допомозі. «Словами цього не пояснити, це тут, у серці», — показує рукою на груди жінка.
Сергій Кудлаєнко та Ірина Фріз побували у Військово-медичному клінічному центрі Міноборони, привітали медиків благодійного фонду «Миротворець» з Міжнародним днем волонтера. Разом із керівництвом Центру обговорили питання реабілітації поранених військових, які лікуються в стаціонарі. Ішлося також про подальшу співпрацю та підтримку колективу Центру у створенні всіх необхідних умов для медичного забезпечення учасників бойових дій і військово-службовців Вінницького гарнізону.
Народна артистка України Надія Шестак, яка також долучалася до волонтерської роботи, подарувала учасникам зібрання незабутні хвилини радості виконанням прекрасних пісень. Волонтери вшанували пам’ять тих, хто поліг у боях з російсько-терористичними військами, захищаючи незалежність держави на Донбасі. Діти, які прибули разом із батьками, мали можливість відпочити в одному із розважальних центрів міста.

Віктор СКРИПНИК.
Фото зі сторінки Сергія Кудлаєнка у Фейсбуці.