Мешканці мають можливість розподіляти частину коштів міського бюджету на реалізацію локальних та загальноміських ініціатив і проектів. На 2019 рік передбачено виділити на них п’ять мільйонів гривень.
Цьогоріч міська влада має намір якнайширше залучити франківчан до визначення параметрів бюджету участі. Для координації цієї роботи створено ініціативну групу, до якої, крім влади, увійшли представники громадського сектору, бізнесу, засобів масової інформації, будинкових комітетів та ОСББ, освітяни та медики. За трирічний період франківці віддали 35,6 тисячі голосів за 275 запропонованих проектів. Загалом на втілення в життя ідей містян із казни витрачено 4,5 мільйона гривень.
Діє бюджет участі дуже просто. Заявку надсилають до експертної комісії. Надалі проекти виставляють на голосування. Ті з них, які набирають найбільшу кількість голосів мешканців, дістають фінансування. Усі ці етапи відбуваються відповідно до визначених міською владою параметрів.
Щоб долучитися до формування основних характеристик нового бюджету участі, слід заповнити анкету за посиланням http://bit.ly/anketa_bu. У Фейсбуці активісти створили тематичну групу «Бюджет участі в Івано-Франківську» (fb.com/groups/participatory.budget.IF).
Діяльність здійснюється в рамках проекту, який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії.

Івано-Франківська область.