Уже майже півтори тисячі мешканців Полтавщини стали учасниками пілотного проекту «Рука допомоги», започаткованого відповідною постановою Кабміну в грудні 2015 року. Нагадаємо, що йдеться про сприяння у працевлаштуванні та започаткуванні власної справи представникам малозабезпечених родин і внутрішньо переміщеним особам. У регіоні на згадану ініціативу відгукнулися 307 вимушених переселенців із Донбасу та Криму, а також 1174 малозабезпечені земляки.
Усім, хто долучається до її втілення в життя, працівники обласної служби зайнятості пропонують оплачувані громадські роботи або працевлаштування на новостворених робочих місцях. Не менш важливою складовою проекту є матеріальна підтримка тих, хто виявив бажання спробувати себе у підприємницькій діяльності. Кожен з них, так би мовити, на старті може отримати до 70 тисяч гривень. Однак спочатку треба скласти власний бізнес-проект і захистити його на засіданні обласної комісії.
Це зробили вже 45 учасників пілотного проекту. Для реалізації таких підприємницьких ініціатив було закуплено обладнання та матеріалів на загальну суму 2,9 мільйона гривень. Підтримували, звісно, насамперед тих, хто пропонував налагоджувати виробництво промислових товарів і сільськогосподарської продукції чи надавати послуги. Тож перші сміливці, скориставшись «Рукою допомоги», вже шиють одяг, виробляють ексклюзивний шоколад і горіхову пасту, вирощують бройлерів і курей-несучок, ремонтують автомобілі тощо.
При цьому новоспечені підприємці—учасники проекту, за підрахунками фахівців обласної служби зайнятості, сплатили до бюджетів різних рівнів понад 300 тисяч гривень у вигляді податків і внесків, а також створили шість нових робочих місць. А значить, подовшали і «Рука допомоги», і започаткований нею ланцюг добрих справ та взаємної вигоди для держави, місцевих громад та їхніх мешканців.