У Тристоронній контактній групі розглядають заходи для забезпечення режиму припинення вогню та готуються до перемир’я під час зимових свят. Про це спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік повідомив журналістам у вівторок за підсумками засідання в Мінську. «Дуже сподіваюся, що у нас буде справді серйозне перемир’я у зв’язку з новорічними та різдвяними святами», — додав він.
Крім того, українська сторона в Мінську вже вкотре порушила питання обміну заручників та політв’язнів Кремля.
«На жаль, деструктивна позиція Москви, яка відверто заявила про проведення «виборів» в ОРДЛО і намагається на повну втручатися у виборчу кампанію в Україні, ставлячи на лояльних кандидатів і кандидаток, аби тільки не Порошенко, повністю заблокувала питання звільнення заручників. За Сенцова бореться весь світ — і всьому світу Москва демонструє презирство і нездатність домовитися», — повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.
Тим часом ситуація на Донбасі знову загострилася. За добу (станом на ранок 5.12) російські найманці 24 рази відкривали вогонь по наших військових. Зокрема, зафіксовано 7 випадків застосування озброєння, забороненого Мінськими угодами. За даними прес-центру штабу ООС, противник вів прицільний вогонь з мінометів калібру 120 мм та 82 мм, протитанкових ракетних комплексів, озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Окрім того, зафіксовано активність ворожого снайпера.
Бойовики гатили в районах населених пунктів Кримське, Новозванівка, Троїцьке, Луганське, Авдіївка, Піски, Славне, Тарамчук, Березове, Новомихайлівка, Красногорівка, Старогнатівка, Водяне та Широкине. Вогневого впливу з мінометів 82-го калібру зазнали опорні пункти наших військ поблизу Кримського, Пісків, Новозванівки, Широкиного та Водяного, що на Приазов’ї, а біля Луганського зафіксовано ще й вогонь з мінометів калібру 
120 мм.
Захисників Красногорівки обстріляно протитанковими керованими ракетами, а оборонців Троїцького і Водяного — з озброєння бойових машин 
піхоти.
«Внаслідок бойових дій один військовослужбовець загинув та троє зазнали поранень. За даними розвідки, двох окупантів знищено та ще п’ятьох поранено», — йдеться в повідомленні штабу.