Учора у столиці за участю перших осіб держави відбувся Форум місцевого само-врядування, який зібрав представників об’єднаних територіальних громад. Учасники Форуму обговорили результати реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яка стартувала в 2014 році. Йшлося також про проведення місцевих виборів в новоутворених ОТГ.

 

Голосування — після воєнного стану?

Виступаючи на Форумі місцевого самоврядування, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (на знімку), як інформує прес-служба апарату Верховної Ради України, розповів, що під час обговорення питання про запровадження воєнного стану відбулася дискусія — як проводити вибори в тих десяти областях, де діятиме воєнний стан. За його словами, «всі учасники обговорення спільно зійшлися на тій позиції, що було б правильно, аби вибори пройшли незалежно від воєнного стану», — передає прес-служба апарату Верховної Ради України.
Водночас глава парламенту поінформував учасників Форуму, що було проведено консультації з ЦВК, з комітетами та юридичним відділом парламенту, спільним розумінням яких є те, що, «на жаль, на сьогодні це неможливо зробити, бо процес проведення виборів уже був перерваний». «І, фактично, він не може вже повернутися в цю саму точку, він має починатися спочатку. Думаю, що не буде якихось труднощів і проблем, що ЦВК після завершення терміну, який визначений і Указом Президента, і Верховною Радою України, по завершенню воєнного стану буде розпочато процес, і в найближчий період вибори в громади у тих 10 областях, де був оголошений воєнний стан, будуть оголошені й проведені у відкритий демократичний спосіб, щоб ми не поставили під будь-який сумнів юридичні підстави і право вибору, і право конкуренції під час проведення цих виборів», — підкреслив Голова Верховної Ради.
Андрій Парубій наголосив, що «в рік виборів, від яких буде залежати розвиток держави на наступні п’ять років, розвиваючи місцеве самоврядування, необхідно також зробити все можливе, щоб забезпечити невідворотність того розвитку України, який маємо від Майдану і від Революції Гідності».
«Нам вкрай важливо, щоб ці реформи, інколи дуже непрості, складні і масштабні, які розпочались в Україні, мали своє продовження і були завершені, — сказав А. Парубій. — І дуже важливо буде суспільству, незважаючи на всі виклики, які стоять перед нами, об’єднатися навколо того, щоб той шлях, на який ми стали після Майдану, Україна могла пройти, завершити його і збудувати, завершити формування в Україні українського суспільства — суспільства і держави, яка буде одного дня радо прийнята в сім’ю Європейського Союзу, держави, яка стане одного дня членом НАТО, держави, яка зможе гарантувати і безпеку, і добробут українських громадян», — проголосив він.

Волевиявлення — лише вільне

«Маємо об’єктивно всі передумови для спокійного проведення виборів в об’єднаних територіальних громадах, так само як для підготовки до офіційного старту президентських виборів», — заявив під час виступу на Форумі Президент Петро Порошенко. Глава держави нагадав, що 3 грудня подав до Верховної Ради як невідкладний проект закону «Про внесення зміни до статті 28 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо забезпечення проведення місцевих виборів, призначених на неділю, 23 грудня 2018 року», в якому йдеться про проведення голосування в низці новоутворених об’єднаних територіальних громад. Але водночас глава держави зауважив, що проведення місцевих виборів можливе в разі ретельного відпрацювання цього питання з ЦВК, юридичними службами, міжнародними партнерами України.
«Ключова позиція, що вибори мають бути вільними і викликали довіру в людей», — підкреслив Президент. Глава держави зазначив, що загалом по країні вже сформовано, за останніми даними, 874 об’єднані територіальні громади, 665 з яких отримали збільшену структуру дохідної частини та перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.
Президент також заявив, що у 2020 році місцеві вибори мають відбутися вже за умови створення об’єднаних громад по всій Україні. «Маємо чітко бачити горизонти реформи. 2020 рік — ключовий. На Раді регіонального розвитку я вже казав, що 2020 року місцеві вибори мають відбутися вже за умови покриття всієї території України об’єднаними територіальними громадами, тобто на новій територіальній основі», — наголосив Петро Порошенко. Водночас Президент підкреслив, що необхідно продовжити максимальне стимулювання подальшого об’єднання та приєднання територіальних громад, зокрема до міст обласного значення, і в 2019 році мають бути сформовані всі перспективні плани областей з повним покриттям ОТГ всієї території України.

Децентралізація потребує нового етапу

Ключовим лейтмотивом зібрання стала позиція щодо продовження реформи децентралізації, яка дала змогу посилити можливості регіонів в адміністративному та фінансовому сенсі. Наступні роки перетворень мають дати новий поштовх розвитку регіональної економіки та поліпшення життя людей, — наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. «Система, яка створена сьогодні, — ефективна з точки зору нової якості послуг на території громад, — сказав прем’єр. — Люди підтримують реформу».
«Реформа потребує нового етапу», — сказав Володимир Гройсман і нагадав, що в листопаді створено робочу групу, яка напрацьовує формат необхідних рішень. Серед таких рішень, зокрема, — закріплення фінансової стійкості громад, принципів народо-владдя в частині виборів та місцевих референдумів, координації органів влади на рівні «центр—регіони», а також формування нового територіального устрою за формулою «громада—район—регіон».
«І тут питання не в кількості районів, а в якості. Краще сформувати сто спроможних районів, ніж мати вдвічі більше районів, які порожні, без коштів і можливос-тей розв’язувати проблеми людей», — сказав прем’єр.

Підготувала Анна ШЕВЧЕНКО.

***

Об’єднавчий Собор УПЦ відбудеться 15 грудня у Святій Софії

Об’єднавчий Собор, на якому буде проголошено створення Автокефальної Української православної церкви і обрано її Предстоятеля, відбудеться 15 грудня нинішнього року в Софійському соборі у Києві. Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час виступу на Форумі місцевого само-врядування. «Хочу розпочати свій виступ з оголошення важливої новини, яка нібито далека від теми місцевого самоврядування, але є важливою для всієї країни. І — довгоочікуваною. Радий оприлюднити дату об’єднавчого Собору, який має проголосити створення Автокефальної помісної православної церкви в Україні. Цей Собор затвердить статут нашої нової церкви. Цей Собор обере Предстоятеля. Отже, собор відбудеться 15 грудня 2018 року в Святій Софії, яка протягом століть була центром українського релігійного життя», — сказав глава держави. Він також повідомив, що Вселенський Патріарх Варфоломій I поінформував про те, що підписав і направив відповідні листи ієрархам УПЦ Київського патріархату, УАПЦ та УПЦ Московського патріархату із запрошенням узяти участь у Соборі.
Президент нагадав, що 1030 років тому київський князь Володимир охрестив Київ, свій народ і на українських теренах заснував церкву, Матір’ю якої став Константинопольський патріархат. «332 роки тому Москва анексувала київську митрополію. Сто років тому влада УНР вперше поставила на порядок денний питання про автокефалію. Але в той час не втримала державність. 27 років тому, одразу з відновленням незалежності, поновилася боротьба українців за власну церкву, незалежну від Кремля», — зазначив Петро Порошенко. Він додав, що чотири з половиною року тому був активізований діалог із Вселенським Патріархатом щодо надання Український церкві незалежного статусу. В результаті нині маємо три важливі історичні рішення. «По-перше, Вселенський Патріарх та Синод відкинули претензії РПЦ на Україну як нібито канонічну територію РПЦ. Друге — вони прийняли і підтвердили рішення надати автокефалію, тобто незалежність, православній церкві України. І третє — вони підготували Томос», — зазначив глава держави. Він наголосив, що влада і держава зробили все, що могли і що були зобов’язані зробити, щоб цей день відбувся. Все, що міг зробити, попри погрози та недружні дії з боку Росії, зробив і Варфоломій I.
«Тепер колосальна відповідальність лягає на ієрархів українських церков — в мирі, злагоді, в дусі християнської любові та патріотизму провести Собор, обрати Предстоятеля, який поїде до Константинополя-Стамбула і отримає Томос», — сказав Президент. Він закликав місцеву владу вести діалог з громадянами щодо утворення помісної церкви в Україні та не допустити провокацій.
«Ще раз наголошую. Автокефальна православна церква України не буде державною. Влада гарантує конституційне право свободи віросповідання. У тому числі гарантує і тим, хто захоче залишитися в єдності з російською церквою. І я як Президент і гарант конституційних прав і свобод громадян, також гарантую це», — ще раз підкреслив Петро Порошенко. — Віруючі самі обиратимуть, до якої церкви їм ходити, ніхто нікого ні до чого силою не спонукатиме. Наголошую, що ми не дамо Кремлю розпалити міжрелігійний конфлікт». Водночас він сказав, що Московський патріархат «не буде диктувати умов, клеймити, хто у нас канонічний, а хто — безблагодатний».

Світлана ЧОРНА.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua