Вечірнє засідання 4 грудня

Народні депутати розглянули два проекти постанов про скасування рішення Верховної Ради України від 23 листопада 2018 року про прийняття в цілому, як закону, законопроекту «Про Державний бюджет України на 2019 рік» (реєстр. №№ 9000/П і 9000/П1). На думку авторів цих проектів постанов — Юрія Левченка та Сергія Капліна — під час розгляду проекту державного кошторису мало місце порушення вимог статтей 157 і 158 Регламенту Верховної Ради. Внесення цих проектів постанов блокувало підписання Держбюджету-2019.
Однак, як повідомив перший заступник голови Комітету з питань Регламенту, організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник, комітет у своєму висновку зазначив, що в проекті постанов не йдеться, які саме положення Регламенту було порушено під час прийняття проекту закону про Держбюджет-2019. Комітет запропонував Верховній Раді визначитися щодо прийняття чи відхилення зазначених проектів постанов шляхом голосування. За результатами голосування обидва проекти постанов були відхилені.
Відхилено й два проекти постанов про скасування рішення Верховної Ради України від 23 листопада 2018 року про прийняття в цілому, як закону, законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (№№ 9260 і 9260-П), також в авторстві депутатів Ю. Левченка і С. Капліна. Це теж блокувало підписання схвалених змін до Податкового кодексу. На думку авторів проектів постанов, було неособисте голосування депутатів та порушено строки надання матеріалів депутатам. Юрій Левченко стверджував, що в схвалених поправках до Податкового кодексу начебто криються «мільярдні схеми». А Сергій Каплін заявив, що податкова реформа «є недолугою».
«Комітет неодноразово наголошував на тому, що питання стосовно встановлення факту неособистого голосування народними депутатами має бути порушене і вичерпане безпосередньо під час розгляду законопроектів у залі пленарних засідань у порядку, який передбачений статтею 47 Регламенту», — підкреслив Павло Пинзеник. Регламентний комітет знову рекомендував парламенту визначитися шляхом голосування.
Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна відзначила, що схвалені парламентом зміни до Податкового кодексу можуть дати додатково надходжень до бюджету на суму 6,8 мільярда гривень. «Вперше за існування взагалі податкової системи в Україні ми справді переходимо до електронних сервісів контролю, і це єдиний інструмент, який насправді надасть нам можливість боротися з корупцією, — наголосила Н. Южаніна. — Основа цього закону, 60 відсотків — це упорядкування і введення більш жорстких вимог до системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового. Вперше сама галузь зробила все необхідне, виписала всі норми для того, щоб прибрати з ринку тіньовий продаж нафтопродуктів. За висновками Рахункової палати, у 2018 році Державний бюджет втратив майже 25 мільярдів гривень через реалізацію неврахованих обсягів пального».
Зрештою, Верховна Рада відхилила обидва проекти постанов (проголосували лише 55 і 59 народних депутатів за необхідних принаймні 226 голосів). Відтак це розблокувало підписання ухвалених парламентом у «бюджетну ніч» змін до Податкового кодексу Головою Верховної Ради та передання закону на підпис Президентові.
Відхилено й проект постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 22 листопада 2018 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (№ 7279-д-П) в авторстві народного депутата Олени Сотник.
Законопроект «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (№ 8464) за результатами голосування повернуто на доопрацювання.
Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що в кулуарах парламенту відбулися заходи, присвячені Дню Білої Стрічки та попередженню і подоланню насильства в сім’ї.
Головуючий повідомив про входження народного депутата Володимира Куренного до складу депутатської фракції «Блок Петра Порошенка».

Прогноз

Зміни до Податкового кодексу можуть дати додатково надходжень до бюджету на 6,8 мільярда гривень.