Російська армія збільшує свої сили біля кордону з Україною ще з кінця серпня і нині становить найбільшу з 2014 року воєнну загрозу. Про це в інтерв’ю Reuters заявив начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко.
Як повідомляє агентство, під час розмови генерал показав серію супутникових знімків, що підтверджують розміщення російських танків типу «Т-62 М» за 18 км від українського кордону. За словами Муженка, із середини вересня до 1 жовтня їхня кількість зросла більш як удвічі — з 93 до 250 одиниць. Тому він уважає, що ці дані є доказом того, що РФ нарощувала сили перед атакою на три кораблі ВМС України й їхнім захопленням 25 листопада в Керченській протоці, і це може бути передвісником повномасштабного вторгнення.
«Перед нами — агресор, який не знає ні юридичних, ні моральних, ні жодних інших меж, і тому дуже важко спрогнозувати, коли він почне активну фазу бойових дій проти України», — наголосив начальник Генштабу ЗСУ.
Муженко також додав, що Україна очікує допомоги від своїх союзників, в основному від США. Зокрема, йдеться про надання обладнання, яке може розпізнавати об’єкти як у повітрі, так і на морі.
Генерал зазначив, що наступного року в Азовському морі буде завершено будівництво військової бази. За його словами, тривалість воєнного стану країни залежатиме від дій з боку РФ.