Газівники знайшли ще одну шпарину для збільшення наших рахунків

Почастішали дзвінки та письмові звернення до редакції наших читачів із проханням роз’яснити і прокоментувати ситуацію: наскільки законно облгази у рахунках за жовтень цього року об’єм природного газу, спожитий за даними лічильника кожного індивідуального споживача, множать на так званий коефіцієнт приведення до стандартних умов, тим самим збільшуючи суму до сплати в середньому на півтора відсотка.

Давайте гроші, а там розберемося

При цьому на кожній квитанції дається досить розлоге роз’яснення-анотація, де дуже детально розписано, що ваш (споживача) побутовий лічильник не вимірює тиск та/або температуру газу, відповідно, його дані відображають об’єм спожитого газу в робочих умовах, а має бути приведений до стандартних умов. Таке, мовляв, передбачено нормативними документами.
І хоч «питання не врегульовано», це не завадило облгазам по всій Україні завищити рахунки приватних домогосподарств на отой «коефіцієнт приведення до стандартних умов».
Ось як коментує ситуацію незалежний експерт у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики, позаштатний консультант Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ігор Черкашин.
«Перевірте свої рахунки за газ, — радить експерт. — Ви думали, що можете платити суворо за даними свого лічильника? Не так сталося, як гадалося.
Тепер, згідно з оголошеними в роз’ясненнях правами, облгази хочуть брати з нас не за лічильником, а за даними, помноженими на коефіцієнт, який перераховує ваше споживання до «нормальних умов».
Так, на 40 кубах за жовтень, за лічильником, додалися практично ще два «нормалізовані» куби до сплати. Нібито не багато, але ж влітку ніхто не зменшував оплату при температурі, що перевищувала 20 градусів?.. А мусили б, коли вже такі чесні. Та ми вже звикли, що якось так: усе в одні ворота»...
Як розповів Ігор Черкашин, після проведення ретельного «розслідування» виявилося, що коефіцієнти введені ще при міністрі палива та енергетики України Сергієві Єрмілові у далекому вже 2004 році.

«Коефіцієнт Єрмілова»

Ми не полінувалися, знайшли той документ, датований 26.02.2004, за № 116 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України у березні того ж року за № 346/8945 і озаглавлений: наказ Міністерства палива та енергетики України «Про затвердження Методики приведення об’єму природного газу до стандартних умов за показаннями побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу».
Уявляєте, понад чотирнадцять років минуло! І його досі не застосовували для індивідуальних споживачів. І от тепер, не переглядаючи коефіцієнти, хоч погодні умови різко змінилися порівняно з 2004 роком, не роблячи поправку на те, що з’явилися лічильники з компенсаторами, які самі враховують отой коефіцієнт, без будь-якої попередньої роз’яснювальної роботи, починають додатково знімати плату. До того ж, ще раз наголосимо, ніхто не збирається компенсувати переплату за теплі і спекотні місяці року.
Особливо експерт рекомендує підготуватися до несподіванок у січні. Згідно з «єрмилівським коефіцієнтом» можуть «домалювати» зайвих 11—12%. Це, насамперед, стосується мешканців приватного сектору, сіл. Для квартир підвищення може становити 5%. Коефіцієнт, виявляється, залежить від розміщення вузла обліку.
«До речі, — каже Ігор Черкашин, — тепер стає зрозумілою наполегливість, з якою облгази вимагали перенесення газових лічильників на фасади будинків: там, згідно з документом, найвищі коефіцієнти надбавок вимальовуються»...
Перед тим як звернутися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), за роз’ясненням, зазирнули на сторінку очільниці відомства Оксани Кривенко у соціальних мережах. І знайшли там такий запис:
«Ухвалили рішення, яким НКРЕКП заборонила операторам ГРМ проводити донарахування в платіжки за природний газ. Проведений моніторинг ринку показав, що більшість операторів газорозподільних мереж у платіжних документах за жовтень цього року здійснила донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, які враховують різницю у приведенні до стандартних умов».
Як стало зрозуміло з подальшого роз’яснення Оксани Кривенко, причина такої ситуації полягає у тому, що вузли обліку природного газу в точках передачі газу з газотранспортної системи до газорозподільної системи в автоматичному режимі вимірюють при стандартних умовах (200), а от лічильники газу деяких побутових споживачів не здійснюють такої температурної корекції обсягів і вимірюють при фактичній температурі навколишнього середовища. Тобто, якщо розглядати наведений приклад при фактичній температурі навколишнього середовища в 50, виробничо-технологічними втратами операторів ГРМ є 51 кубометр (1000 куб м — 949 куб м)...
Варто зазначити, що обсяги таких втрат розраховуються відповідно до Методик, затверджених Міненерговугілля. НКРЕКП при розрахунку тарифу врахувала обсяги втрат операторів ГРМ, які були затверджені Міненерговугілля».
Тобто, хоч пані Оксана цього прямо і не сказала, але з її слів стає зрозумілим, що, попри існування і застосування чинних Методик, затверджених Міненерговугілля, облгази у своїй ненаситній погоні за наживою вирішили ще й забуту методику використати. Тобто: до коефіцієнтів, уже затверджених Міненерговугілля і які НКРЕКП при розрахунку тарифу вже врахувала, виходячи з обсягів втрат операторів ГРМ, спритні облгази вирішили додати ще й «коефіцієнт Єрмілова»?!
Цитуємо далі.
«Подальші дії
1. Вважаємо за необхідне провести нормативно-правове регулювання даної проблематики через внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу» шляхом зміни стандартних умов в частині температури з 200 на 00. Такі стандарти застосовуються у всіх країнах Європейського Союзу.
2. Рекомендуємо Міненерговугіллю виконати вимоги ЗУ «Про ринок природного газу», розробити необхідні технічні регламенти та здійснити перехід до виміру природного газу в енергетичних одиницях».
Як бачимо, реакція не забарилася. Тішить, що регулятор як ніколи оперативно відреагував і «не відморозився» у розпал опалювального сезону. Проте хотілося б дізнатися позицію міністерства і отримати відповідь на запитання, який стосунок затверджена 14 років тому методика має до побутових споживачів? Адже у документі сказано, що дія цієї методики «...поширюється на суб’єкти господарювання... крім випадків використання газу за показами лічильників громадянами — підприємцями для власних потреб».

Хепі-енд

Отже, констатуємо: мета порушеного питання частково досягнута. На теперішньому етапі облгазам вдалося безпідставно «відкусити» лише за жовтень.
Сподіватимемося, що тепер вони дослухаються до прямої заборони регулятора. От тільки шкода, що голова НКРЕКП не вказала, чи дано доручення облгазам здійснити перерахунок і компенсувати незаконно отримані зі споживачів у жовтні кошти.

Віктор БОНДАР.
Мал. Олксія КУСТОВСЬКОГО.