Парламентська хроніка

Ранкове засідання 6 грудня

Верховна Рада підтримала поданий Президентом Петром Порошенком законопроект «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» (№ 0206).

Оксана Продан, Марія Матіос, Ольга Бєлькова.

 

Під час пленарного засідання.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

Доповідач — заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця — зазначив: оскільки Російська Федерація зухвало знехтувала основоположними принципами цього договору, зокрема, порушуючи територіальну цілісність та вчиняючи збройну агресію проти України, а також враховуючи, що Росія демонструє відсутність намірів для мирного врегулювання спорів, продовження дії договору на наступний десятилітній період є принципово неможливим. До того ж він наголосив, що згідно зі статтею 70 Віденської конвенції про виконання міжнародних договорів, припинення дії договору не впливає на права та обов’язки РФ та України, які виникли до цього.
Відповідаючи на запитання народного депутата Бориса Тарасюка, чому нота МЗС була направлена до Москви ще у вересні, а законопроект внесено тільки тепер, С. Кислиця пояснив, що Україні був потрібен час, щоб використати дію цього договору під час деяких судових справ, зокрема, щодо 3 мільярдів доларів боргу Януковича та стосовно дотримання міжнародного морського права.
Народний депутат Андрій Іллєнко, який представляв альтернативний законопроект № 0206-1, нагадав, що фракція «Свобода» ще у 2014 році вимагала введення воєнного стану, денонсації договору про так звану дружбу та інших договорів, закриття кордону та припинення торгівлі з країною-агресором. «Наш законопроект покликаний системно вирішити цю проблему, бо розірвання договору про дружбу — це очевидний факт, а ми пропонуємо розірвання всіх договорів з державою-агресором, адже ми не можемо мати якість стосунки з країною, що порушила всі домовленості та веде проти нас війну», — сказав він та підкреслив: Росія давно підтвердила тезу, що будь-який підписаний з нею договір не вартує паперу, на якому його було написано.
Народний депутат Ігор Луценко, який представляв ще один альтернативний законопроект № 0206-2, наголосив, що Україні треба не просто припиняти дію, а необхідно розривати договір про дружбу з країною-агресором. «Запропонована формула припинення дії договору означає, що начебто немає жодного логічного зв’язку між діями Росії як агресора і нашим припиненням цих договірних стосунків, бо ми їх припиняємо у зв’язку з тим, що спливає термін дії договору», — сказав він та закликав продемонструвати світу, що Україна розриває цей договір саме у зв’язку з путінською агресією. Водночас він закликав розірвати дипломатичні стосунки та запровадити візовий режим з РФ.
Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко повідомила, що члени комітету рекомендували парламенту підтримати законопроект № 0206. «Всі двадцять років дії цього договору були роками шантажу, провокацій, інформаційного тиску, провокацій та збройної агресії з боку РФ», — сказала вона та назвала нинішній крок дещо перезрілим. «Чому наш комітет починаючи з березня 2018 року тричі був змушений звертатися до МЗС, Президента та голови уряду, щоб отримати копію ноти, якою було заявлено Російській Федерації про бажання припинити дію договору, але ця копія була надіслана лише за півгодини до засідання комітету», — запитала вона та висловила думку, що нинішнього кроку недостатньо. Також Г. Гопко закликала МЗС проаналізувати всю договірно-правову базу з РФ та «не надто розшаркуватися перед агресором у текстах дипломатичних нот на п’ятому році війни, бо про жодну повагу до вбивць наших співгромадян не може бути й мови».
Після обговорення 277 народних депутатів ухвалили в цілому законопроект «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» (№ 0206).
Відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що 6 грудня 1991 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про Збройні Сили України», тож саме в цей день ми відзначаємо свято нашого українського війська. «Символічно, що День наших Збройних Сил припадає на 6 грудня — день початку легендарної операції Армії УНР — Першого зимового походу 1919—1920 років. У цьому героїчному рейді по тилах трьох ворожих армій, який тривав чотири місяці, армія УНР з честю виконала своє бойове завдання», — сказав він та наголосив, що у 2014 році героїзм українських воїнів зламав плани російського агресора. «Зараз наше військо мужньо тримає щит Європи на сході України проти російської навали. Глибока подяка та шана нашим лицарям, які відважно та жертовно захищають наші кордони і мирне життя українців», — наголосив А. Парубій та повідомив, що саме в цей символічний день Верховна Рада розгляне низку питань безпеки і оборони. «Це рішення, що вшановують пам’ять наших героїв, які боролися за незалежність нашої держави, а також законопроекти, які необхідні сьогодні нашим захисникам на передовій», — поінформував голова парламенту.
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України у XX столітті» (№ 8519).
Автор законопроекту Юрій-Богдан Шухевич, вітаючи нинішніх захисників України, нагадав, що сьогодні ще є ціла категорія людей, які також воювали і віддавали життя за Україну, проте українська держава досі не віддала їм належне. «Деяким із них пощастило вижити у тій війні. Їх небагато, за нашим обліком, лише 1200 осіб. Це вояки Української повстанської армії, Поліської Січі, Української народної революційної армії, Української військової організації та інших збройних формувань Організації українських націоналістів, які сьогодні є найбільш упослідженою категорією громадян. Тому наш законопроект скерований на те, щоб надати цим воякам заслужений статус ветеранів війни», — сказав він та зауважив, що цей статус хоча б частково відшкодує те, чого вони були позбавлені роками.
Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав підтримати законопроект, у якому йдеться про надання статусу ветеранів війни тим, хто боровся за волю України. «Ми живемо в історичні часи, коли цей законопроект з трибуни Верховної Ради доповідає син Головного командира УПА Романа Шухевича. І це демонструє, що наша боротьба та наша війна триває не чотири роки, а понад сто років — від вояків УНР, УГА, Карпатської Січі, УПА і до сьогодні. Обстоюючи нині нашу незалежність, ми маємо віддати шану всім тим попередникам, нашим дідам і прадідам, які воювали за українську державу і віддавали своє життя з мрією про те, що настане день і Україна буде незалежною. «Зродились ми великої години!» — цей гімн, який виконує сьогодні українська армія — з тих етапів нашої боротьби», — наголосив А. Парубій перед голосуванням.
В цілому ухвалено законопроект «Про прилеглу зону України» (№ 8361), який передбачає розширення на 12 миль контрольованої території на морі та створює умови для значного скорочення контрабанди у Чорному морі, попередження випадків порушення державного кордону та в цілому позитивно впливає на безпекову ситуацію в регіоні.
Парламентарії ухвалили в цілому законопроект «Про протимінну діяльність» (№ 9080-1). Секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник повідомив, що цей документ було розроблено за рекомендацією наших західних партнерів — ОБСЄ, ООН, Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування, за сприяння посольств США і Великої Британії та з урахування хорватського досвіду з розчищення територій від мін після завершення бойових дій. «Україна має сім тисяч квадратних кілометрів, які потребуватимуть такої уваги та виділення з цією метою мільярдів гривень. Тож нам буде дуже складно тільки за рахунок Держбюджету повернути ці землі до безпечного цивільного життя», — сказав він та наголосив, що ухвалення цього законопроекту дасть змогу залучити до гуманітарного розмінування донорські кошти наших західних партнерів.
Співавтор законопроекту, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко також звернула увагу, що умовою долучення міжнародних партнерів до гуманітарного розмінування є наявність в Україні законодавства, яке відповідатиме досвіду європейських країн, зокрема Хорватії, а також створення в нашій державі необхідних структур. «Це точно має бути не Міністерство оборони і не Міністерство внутрішніх справ, а нова структура, яка нестиме відповідальність за цю діяльність. Саме тому ми закладаємо до законопроекту положення про парламентський контроль», — зазначила вона.
Народні депутати ухвалили в цілому законопроект «Про інформацію для споживачів (щодо харчових продуктів), № 8450.
На початку засідання із заявою виступив голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко, який звернув увагу на подорожчання на 7—10 відсотків ліків. У зв’язку з цим він закликав ухвалити поданий фракцією Радикальної партії законопроект, який передбачає відновлення державного контролю за цінами на ліки, обмеження рентабельності у цій сфері 10—15 відсотками, скасування ПДВ на ліки та запровадження жорсткої кримінальної відповідальності за продаж фальшивих ліків.