На окупованому півострові є лише кілька адвокатів, які відважуються братися за політичні справи. Якщо раніше їм погрожували в основному письмово, то тепер справа дійшла до затримання.

6 грудня співробітники російського Центру з протидії екстремізму затримали адвоката Еміля Курбедінова. Адвокату закидають статтю 20.3 КоАП Росії (пропаганда або  публічна демонстрація атрибутики чи символіки екстремістських організацій). Йому загрожує адміністративний арешт за репост (поширення чужого повідомлення на своїй сторінці) у соцмережі Facebook 2013 року. За словами колег Курбедінова, скаргу на нього написав колишній житель Криму, який переїхав у Дамаск, інформують Крим. Реалії.
Еміль Курбедінов бере участь у захисті більшості політичних в’язнів Криму. Він був першим, хто взявся за справи українських моряків, захоплених Росією у Керченській протоці. Звичайно, через таку діяльність російські силовики постійно тиснуть на адвоката. «Голос України» вже писав про акцію залякування, проведену російськими прокурорами 27 жовтня під час засідання громадської ініціативи «Кримська солідарність». Це об’єднання, до якого входять члени родин політв’язнів, його мета — підтримати дітей й матерів, які залишилися без годувальників. Тоді так званий старший прокурор Валентин Чуприна у супроводі бійців у масках увірвався до приміщення, в якому відбувалося засідання, і вручив Емілю Курбедінову та його колегам застереження про недопущення порушення законодавства в сфері екстремізму й тероризму.
Утім, тоді це була лише погроза на папері. Тепер адвокат у клітці. Вчора у Сімферополі у справі Еміля Курбедінова відбулося «судове засідання», на якому він заявив: «Суть цієї адміністративної справи не у тих репостах, які виковиряли з соцмереж, а у діях спецслужб стосовно мене». Його колега, адвокат Ліля Гемеджи назвала затримання Курбедінова продовженням переслідування правозахисників у Криму. У цей час під будинком «суду» зібралися активісти на стихійну акцію підтримки. На жаль, у підсумку вирок так званого суду був не на користь Курбедінова — йому присудили п’ять діб адміністративного арешту.
Українська влада засудила затримання адвоката. Міністр закордонних справ Павло Клімкін назвав затримання Еміля Курбедінова злочином. «Це залякування усіх, хто захищає наших політв’язнів та моряків», — відреагував на затримання Павло Клімкін, додавши, що про цю справу вже поінформовано ОБСЄ.