Музеї національно-визвольної боротьби, яких на Тернопільщині налічується з десяток, є своєрідною візитівкою краю, проте чітка координація дій між ними відсутня. Саме тому на сесії обласної ради ухвалили рішення створити комунальну структуру «Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини».
Щоб перейняти корисний досвід та певні напрацювання, на круглий стіл «Музеї національно-визвольної боротьби — центри патріотичного виховання і формування української свідомості» запросили директорів музеїв Івано-Франківщини, Львівщини, Рівненщини, Волині та Києва (на знімку).

Як повідомив в. о. директора Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини Євген Філь, першочергове завдання новоствореної наукової установи — поставити на облік всі об’єкти та фонди, більшість яких сформовані лише на громадському рівні. «Музеї необхідно узаконити, надавши їм юридичний  статус. Варто й покращити матеріально-технічну базу цих закладів. Важливо також відзначити населені пункти, з яких походять наші герої, — зазначив Євген Філь. — У музеях варто поєднати пам’ять про кілька поколінь українців, яким судилося покласти життя у боротьбі за волю України. Йдеться про вояків УСС, УГА, армії УНР, ОУН та УПА, добровольців та бійців новітньої російсько-української війни».
Планують, що новостворена структура при обласній раді запрацює з 2 січня 2019 року.

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото з сайту Тернопільської ОДА.