На базі медичного центру Нацгвардії «Нові Санжари», що неподалік Полтави, два дні тривав обласний військово-патріотичний вишкіл «Жіночий батальйон». Його за сприяння профільного управління ОДА започаткували у 2014 році. Захід проводять двічі на рік — навесні та взимку. Тож нинішній став уже восьмим за ліком.
Цього разу на заклик відгукнулася майже сотня дівчат і жінок. Офіційно запрошували представниць чарівної статі віком від 18 до 35 років. Однак не відмовляли й трохи молодшим. Насамперед тим, хто вже опанував військову підготовку на початковому рівні, займаючись у відповідних клубах і центрах.
Учасниць вишколу спочатку вчили просто виживати у польових умовах взимку. А потім треба було діяти, опановуючи і застосовуючи навички стрілецької та гірської підготовки, тактичної медицини тощо. Дівчата й жінки мали можливість випробувати себе в ролі снайпера та водночас знайомилися із контрзаходами проти такого прицільного вогню. «Воювали» вони навіть у складі мінометного підрозділу. Попри те що міномети були навчальними, а міни імітаційними, постріли з такого екзотичного для більшості виду зброї викликали чи не найбільше емоцій.
Зрештою, всі усвідомлювали, що нині, коли триває неоголошена війна з терористами і загарбниками, такі знання та навички можуть знадобитися не лише чоловікам. Свого часу на території згаданого медичного центру (колишнього санаторію для військових) у Нових Санжарах встановили паркові скульптури у стилі «дівчина з веслом». Вони мали дарувати відпочивальникам естетичну насолоду, заспокоювати їх, тішити думками про мир і затишок. Та тепер навіть дівчину з веслом треба вчити заряджати міномет...