Ювілейний Х Всеукраїнський фестиваль духовної музики «Введенські піснеспіви», що відбувався у вихідні в передмісті столиці — Пущі-Водиці та Ворзелі, — вразив дзвінким багатоголоссям 350 учасників. Духовні тексти, церковні та світські колядки і щедрівки у виконанні потужних аматорських хорових колективів лунали на високому професійному рівні. Рішення журі збіглося з глядацькими уподобаннями і володарями гран-прі стали: серед дорослих аматорських колективів — народний хоровий колектив «Зоряниця» з Миколаєва (керівник Вікторія Максимчук), серед студентських — Народна академічна хорова капела НТУУ «КПІ» (керівник Руслан Бондар) з Києва, серед дитячих — зразковий фольклорний ансамбль «Ордана» (керівник Віра Матвійчук) з Новограда-Волинського Житомирської області. Їх довго не відпускала публіка. Учасників фестивалю відзначено церковними нагородами і ювілейними призами від організаторів і спонсорів.

«Справжнім відкриттям, феноменальним явищем фестивалю стала «Ордана» з Житомирщини (на знімку). Народний спів в унісон, персоніфіковане вбрання, відтворення архетипів українок. Щоб такий колектив створити, треба провести величезну музичну, дослідницьку і сценографічну роботу», — наголосив Петро Андрійчук, співголова журі, професор Київського національного університету культури і мистецтв, художній керівник Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю «Дарничанка». За словами концертмейстера Марії Дудник, ансамбль налічує 14 школярів віком від 8 до 13 років, а щоб представити свій регіон, костюми й головні убори шиють самотужки, перед тим вивчаючи старі фотографії та експонати музеїв.

Цей мистецький захід стимулює до духовної музичної творчості хорові колективи і ансамблі — народні, фольклорні, академічні, а також солістів. З кожним роком збагачується репертуар, поліпшується якість виконання. Знаково, що фестиваль відбувався напередодні Об'єднавчого Собору українських православних церков, величні духовні піснеспіви славили Всевишнього, звучали молитовні прохання за цілісну Україну в мирі та злагоді.

 

На знімках:

 

11-річна Наталя Мінгалєєва —
солістка зразкового ансамблю «Ордана»;

 

володар гран-прі серед дорослих аматорських колективів —
народний хоровий колектив «Зоряниця» з Миколаєва;

 

гран-прі серед студентських колективів
здобула Народна академічна хорова капела НТУУ «КПІ»;

 

перше місце —
у художнього колективу Театр пісні «Ладоньки»
(керівник Світлана Садовенко)
з Києва;

 

біля фестивальної свічки одна з організаторів фестивалю —
директор культурно-оздоровчого центру «Цитадель» Лідія Мельник
та співзасновник фестивалю,
настоятель Ворзельського храму Преображення Господнього УПЦ КП
протоієрей Микола Волосянський.

 

**

 

 

 

Людмила ОПАНАСЕНКО.
Фото Сергія МАНЧЕНКА.