Міністри закордонних справ країн ЄС учора затвердили рішення щодо запровадження санкцій проти дев’яти осіб, відповідальних за організацію «виборів» в ОРДЛО. Його опубліковано в Офіційному журналі ЄС.

Обмеження запровадили, зокрема, проти Леоніда Пасічника, який став так званим «главою» самопроголошеної «ЛНР», Володимира Бідьовки, котрий очолив «парламент» у Донецьку, та Дениса Мірошниченка, який став на чолі «парламенту» в Луганську. Решта в переліку — це «голови», їхні «заступники» та «секретарі» так званих «виборчих комісій» у Донецьку й Луганську. Санкції передбачають заборону на в’їзд до Євросоюзу та замороження всіх активів. Рішення набуло чинності з моменту публікації.
Президент України Петро Порошенко привітав рішення Ради ЄС запровадити нові санкції за псевдовибори на Донбасі. «Вітаю рішення Ради ЄС запровадити нові санкції ЄС проти 9 осіб, причетних до організації та проведення незаконних «виборів» у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей 11 листопада. За кожне порушення Мінських домовленостей, за кожну нову ескалацію агресії Кремль має отримувати адекватну відповідь демократичного світу», — наголосив глава держави у Фейсбуку. Також він повідомив, що 12—13 грудня особисто відвідає Брюссель для переговорів з керівництвом інституцій та держав—членів ЄС напередодні важливого засідання Європейської Ради, де обговорюватимуться шляхи подальшого посилення тиску на Росію та допомоги українському Приазов’ю.
Інша ключова тема учорашнього засідання міністрів закордонних справ ЄС — агресія Росії у Керченські протоці, зокрема можливість запровадження нових антиросійських санкцій через збільшення напруженості в Азовському морі.
Після засідання відбулася робоча зустріч міністрів за участі очільника українського МЗС Павла Клімкіна. Сторони обговорювали параметри комплексної відповіді ЄС на агресивні дії Росії, зокрема через посилення санкційного тиску на Кремль, а також шляхи сприяння у звільненні українських військовополонених і допомоги українському Приазов’ю, яке потерпає від наслідків російської агресії на суші та на морі. 
Щодо можливості запровадження нових обмежень проти РФ інформації на момент верстки номера не було, хоча раніше високопоставлені європейські дипломати повідомляли, що конкретного рішення на цій стадії прийнято не буде. Відомо, що й консенсусу стосовно цього питання у спільноті поки немає.
Напередодні засідання Ради ЄС міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що ЄС повинен ухвалити санкції проти осіб, причетних до обстрілу українських кораблів поблизу Керченської протоки і захоплення моряків. Він також зазначив, що заяви Росії про те, що нещодавні військові дії проти українських моряків були відповіддю на провокацію, не відповідають дійсності. «Всі розвідувальні джерела кажуть протилежне (до позиції РФ. — Ред.). Це — порушення міжнародного законодавства, і воно не може залишатися без наслідків», — цитує міністра «Європейська правда».