Минулого тижня під час години запитань до уряду у Верховній Раді Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що звернувся до Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з вимогою провести перевірки постачальників енергоресурсів на місцях і виправити ситуацію зі встановленням тарифів вищих за прогнозовані.
«Я стурбований ситуацією. Звертаюся до громадян: платіть тільки за фактично спожитий газ за ціною 8,55 грн за кубометр. Усе інше — шахрайство з боку постачальників, — сказав Володимир Гройсман. — Треба штрафувати облгази, які виходять за межі своїх повноважень, а люди страждають».
Схоже, що главі уряду не сподобалася ініціатива облгазів поекспериментувати з так званим коефіцієнтом Єрмілова (дивіться публікацію «Хоч питання і не врегульовано, поки що платіть...» — «Голос України» № 234 (6989) за 07.12.2018). Прем’єр-міністр також ініціював створення спеціальної робочої групи з перевірки облгазів. «Зробимо групу і почнемо їх приводити до тями», — зазначив він... Обнадійливо. Суворо. Не по-дитячому. І по заслузі! Можна було б поплескати у долоні, коли б не відчуття, що вже колись десь ми таке чули.
Точно: 16 листопада 2016-го під час засідання уряду прем’єр попередив, що за липові платіжки каратиме штрафами, пам’ятаєте? Процитуємо: «...Я вважаю, що треба попросити вибачення, якщо десь у регіонах такі речі відбуваються. Будемо жорстоко карати штрафними санкціями, може бути і питання кримінальної відповідальності за виставлення рахунків за неадекватними цінами. З цим не потрібно гратись і дражнити людей», — наголошував глава уряду.
Нагадаємо, тоді киянам—мешканцям багатоквартирних будинків з центральним опаленням розсилали «браковані» платіжки із завищеними сумами за тепло. Також неправильні рахунки за користування газом та житлово-комунальними послугами отримали мешканці Одеської області. До речі, очільник МВС Арсен Аваков запропонував навіть направити до його відомства матеріали перевірки, щоб з’ясувати, «може, це більше, ніж помилка»! Після того — тиша. Цікаво, чи хоч перед кимось вибачилися? Не питаємо, чи притягли до відповідальності — скоріш за все ні, бо ми б про це, напевно, почули.
Тепер до наступної теми. Досі товари в українських магазинах маркували абияк: нерозбірливо, приховуючи важливу інформацію, не вказуючи алергени і багато іншого. Та от днями Верховна Рада прийняла законопроект № 8450 «Про інформацію для споживачів харчових продуктів», який повинен врегулювати цю сферу. Щоправда, схоже, на практиці все буде далеко не так, як прописано в документі.
Найбільша проблема — відсутність органів, які б здійснювали контроль над маркуванням товарів. Точніше, цим мусить займатися Держпродспоживслужба, але її «потужностей» явно не вистачить. У Союзі споживачів України кажуть, що нині на весь Київ є лише 37 інспекторів, які відповідають за супермаркети, ринки, школи, маленькі крамнички. Вони повинні ходити на планові перевірки і на скарги споживачів. І чисто фізично не можуть виконати такий обсяг роботи. Така сама ситуація і в інших містах держави.
Крім того, експерти кажуть, що законопроект має багато слабких місць. У ньому прописано норму, згідно з якою підприємець сам вирішує, вказувати чи ні термін реалізації того товару, який фасується безпосередньо в торговельних точках. А в деяких магазинах на крупах, які продають на вагу, можуть написати, що термін реалізації становить, наприклад, стільки-то годин або діб. Як вираховувати, протермінований товар чи ні? Від якої дати починати відлік і навіщо зайвий раз заплутувати покупців? Незрозуміло.
За словами експертів, одне зі слабких місць закону — це те, що погано прописаний пункт «вжити до». У західній практиці на товарах пишуть «use by», тобто «використати до», а нaпис «best before» oзнaчaє, щo продукт мoжна вживати після вказаної дaти, тобто це питання якості, а не безпеки. Водночас експерти впевнені, що нові законодавчі норми здебільшого правильні, але питання контролю їх реалізації залишається загадкою. Щодо бізнесу, який працює за всіма правилами, норми нічого не змінять, а от тим, хто намагався приховати та спотворити важливу інформацію, ніщо не завадить продовжувати це робити.

Підсумовував Віктор БОНДАР.