Таку оптимістичну заяву напередодні Об’єднавчого Собору зробив речник УПЦ Київського патріархату, архієпископ Євстратій Зоря. На своїй сторінці у Фейсбуці він написав: «Починаючи з 1991 р., коли я свідомо прийшов у Церкву, багато разів безпосередньо був свідком того, як Бог проводив корабель церковний «між Сциллою і Харибдою», давав знайти вихід у безвихідних ситуаціях, захищав тоді, коли здавалося, що це — неможливо і що зовнішні сили світу цього можуть зробити все, що схочуть... Тож вірю, що і у ці дні Бог допоможе і здійснить все необхідне для блага Помісної Церкви. Не може бути такого, щоби Він стільки часу вів Церкву Свою, дбав про неї, і раптом — відступився. Собор — відбудеться. Предстоятель буде обраний. Томос — отриманий».

Днями митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ МП Олександр (Драбинко) оприлюднив лист, який Вселенський Патріарх Варфоломій I надіслав митрополиту УПЦ МП Онуфрію. «Ви знаєте з історії та з незаперечних архівних документів, що Свята Київська митрополія завжди належала юрисдикції Матері Церкви Константинополя, заснована нею як окрема митрополія, що займає 60-ту позицію у списку єпархій Вселенського Престолу, — пише Варфоломій. — Пізніше місцевий Синод у Великій Росії з невизначеного приводу в односторонньому порядку відсік себе від канонічного авторитету, тобто Святої Великої Церкви Христової (1448), але в місті Києві інші митрополити, законні та канонічні, були послідовно і невпинно поставляємі Вселенською Патріархією, оскільки Київське духовенство та миряни не прийняли свого підпорядкування центру з Московії».
У листі йдеться також про неканонічне втручання Московського патріарха Іоакима до іншої церковної юрисдикції, коли на Київського митрополита у Москві без дозволу Апостольського престолу було у 1685 р. висвячено Гедеона Четвертинського, та інші порушення з боку російської церкви. Патріарх Варфоломій повідомив митрополита Онуфрія, що «Святий та Священний Синод Вселенського Патріархату, під час сесії від 22 квітня 2018 року, узяв до уваги прохання, надіслані час від часу від кліриків та мирян, щодо незалежності благословенної української землі, котра була оформлена у окрему суверенну державу, але перш за все маючи за мету вилікувати вже усталені розколи та розділення, оскільки сестринська церква Москви не змогла принести їм вилікування — одностайно вирішили дарувати статус незалежної внутрішньої структури, тобто «автокефалію», Українській державі».
Вселенський Патріарх наголосив, «що після виборів Предстоятеля Української Церкви органом, котрий складатиметься з кліриків та мирян, Ви (митрополит Онуфрій. — Авт.) не зможете еклізіологічно та канонічно носити титул Митрополита Київського, котрий Ви все одно носите зараз у порушення описаних умов офіційних документів 1686 року». Варфоломій I також висловив жаль через те, що очільник УПЦ МП відмовився взяти участь в Об’єднавчому Соборі, на який 15 грудня зберуться ієрархи усіх православних церков в Україні — УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП.
Як повідомила у суботу, 8 грудня, прес-служба УПЦ Московського патріархату, митрополит Онуфрій повернув лист Патріарха Варфоломія назад у Фанар. У повідомленні зазначається: «Предстоятель УПЦ, ознайомившись зі змістом цього листа, поклав його до конверта та відправив поштою адресату назад, тобто у Стамбул. Дізнавшись про це, цілий ряд єпископів, отримавши запрошення для участі у так званому об’єднавчому соборі від Патріарха Варфоломія, вчинили так само, відправивши свої запрошення у Стамбул на Фанар». Синод УПЦ МП також заявив, що Константинопольський Патріарх не має канонічного права скликати будь-яке зібрання в Україні, і заборонив брати участь у соборі єпископату, духовенству, чернецтву і мирянам. Патріарх Кирило під час служби у храмі в Любліно рішуче закликав не допустити автокефалії в Україні.
Але, за словами Євстратія Зорі, «нікому не слід забувати, що Церква не «наша», не «ваша», не «їхня», адже вона — Церква Божа».
Священний Синод УПЦ КП скликає на 13 грудня Архієрейський Собор Київського патріархату, який має розглянути підсумки підготовчої роботи до Об’єднавчого Собору.