Сталося це через двадцять років після завершення будівництва

Нова водна переправа, що з’єднала Україну і Молдову, запрацювала на Вінниччині. Її використання дозволено з певними обмеженнями. Якими?

Проїзд новим мостом через Дністер дозволяється легковому і вантажному транспорту з вантажопідйомністю не більш як 3,5 тонни.

На околиці міста Могилів-Подільський, біля села Бронниця, розпочав роботу міжнародний пункт пропуску автомобільного сполучення «Бронниця — Унгурь». Тут створено митний і прикордонний пости. Переправа працює у цілодобовому режимі. Однак є обмеження для вантажного транспорту. Дозволяється проїзд автомобілів вантажопідйомністю до 3,5 тонни.
За словами міського голови Могилева-Подільського Петра Бровка, будівництво нового мосту завершили ще у 1995 році.
— Нова переправа вкрай потрібна, — наголошує Петро Бровко. — Бо на інший міст, що розташований у центрі міста, припадає велике навантаження. Значно зросла кількість транспорту, який перетинає кордон. Особливо збільшилася кількість автомобілів великої вантажопідйомності. З метою «полегшення» експлуатації водної переправи, якій вже понад 50 років, спорудили новий міст на околиці.
Щоб потрапити на нього, треба проїхати через усе місто, що розкинулося уздовж Дністра. Проектанти планували спорудження об’їзної дороги. Таким був проект ще радянських часів. Однак реалізувати його не вдалося насамперед через складні природні умови — на одній з ділянок дорога мала б проходити через крутий узвіз. А це значні кошти, які не вдалося знайти ні тоді, ні тепер. Після багаторічних консультацій врешті-решт надали дозвіл на відкриття нової переправи, а заодно — проїзд вантажівок містом. Понад десять кілометрів шляху долають водії вулицями Могилева-Подільського, щоб потрапити на новий міст.
Не були обладнані під’їзні шляхи і на правому — молдовському березі Дністра. Принаймні так пояснюють представники обласної влади Вінниччини. При цьому уточнюють, що з нашої сторони їх облаштували ще у 2001 році.
До речі, вниз за течією Дністра, за 50 кілометрів, у місті Ямпіль заплановано збудувати ще один міст через річку, що з’єднує український і молдовський береги. Щоправда, розмови про це ведуться ще довше, ніж відкривали переправу у Могилеві-Подільському. Нинішньої осені питання обговорювали на урядовому рівні двох країн. Створена робоча група визначила місце будівництва. Як рухатиметься справа далі? Не так швидко, як Дністер тече.

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано автором.