Заява офіційних осіб ФСБ Російської Федерації про відсутність статусу військовополонених у захоплених українських моряків є свідомою маніпуляцією.
Про це йдеться в заяві прес-служби Міністерства з питань тимчасово окупованих територій. «Збройний напад ФСБ РФ на українських військовослужбовців є порушенням Статуту ООН, оскільки він передбачає тільки два випадки правомірного застосування сили — у разі, коли держава використовує його для самооборони або сила застосовується за рішенням Ради безпеки ООН. Використання сили однією державою (РФ) проти іншої (Україна) є міжнародним збройним конфліктом відповідно до статті 2 загальної для всіх чотирьох Женевських конвенцій 1949 року, у тому числі третьої — Конвенції про поводження з військовополоненими», — заявляють у МінТОТ.
У міністерстві зазначають, що Росія порушила норми МГП стосовно українських моряків, оскільки згідно з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими українські моряки не можуть бути засуджені й не можуть нести кримінальну відповідальність за російським законодавством.
Раніше у ФСБ РФ заявили: захоплені українські моряки не є військовополоненими, оскільки між Росією та Україною немає військового конфлікту.