Ситуація в районі проведення Операції об’єднаних сил залишається під контролем українських військових. За добу (за даними штабу ООС на 11.12) російські окупаційні війська 12 разів порушили режим припинення вогню, застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння. Також противник продовжує використовувати зброю в межах гуманітарних дорожніх коридорів — і в період роботи пунктів перетину лінії розмежування, і в неробочий час. Про це повідомляє Держприкордонслужба. У відомстві наголосили, що провокаційні дії російсько-окупаційних військ спрямовані на дестабілізацію ситуації в межах гуманітарних дорожніх коридорів, у результаті чого можливе запровадження обмежень на роботу КПВВ.
Тим часом російська пропаганда активно розганяє фейк про «хімічну атаку ЗСУ на Донбасі». Така інформаційна підготовка Москви викликає серйозне занепокоєння. «Тим паче що про цю «атаку», за дивним збігом, Москва тепер уже на рівні МЗС РФ почала верещати напередодні двох подій, які відбудуться у грудні цього року, — проведення 15 грудня Об’єднавчого Собору зі створення Єдиної помісної православної церкви в Україні та розгляду 17 грудня Генеральною Асамблеєю ООН проекту резолюції «Проблема мілітаризації АР Крим і міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного й Азовського морів», — аргументує координатор групи «ІС», народний депутат України Дмитро Тимчук.
Ще 22 листопада «розвідка ДНР» повідомила, що «до підконтрольного Україні Артемівська Донецької області прибула група військових фахівців з Великої Британії для участі у проведенні хіматаки на півночі ДНР». А 26 листопада пролунала заява тепер уже постпреда РФ в ОБСЄ О. Лукашевича про те, що ЗСУ «готують провокацію із застосуванням хімічної зброї на Донбасі». 5 грудня на брифінгу МЗС РФ також про це йшлося...
Д. Тимчук проводить паралелі між подіями в Сирії і тим, що відбувається на сході України: «До Сирії, за версією Кремля, нібито прибули «французькі військові фахівці», незабаром після чого «сили опозиції» застосували отруйні речовини. Тепер на Донбас, за версією того самого джерела, прибули (з тією ж метою) «британські військові фахівці» — «допомагати ЗСУ».
На думку координатора групи «ІС», цілком можливо, що ми стоїмо на порозі чергової російської провокації на Донбасі — тепер із застосуванням хімічної зброї. Чи відбудеться ця провокація, і якщо так, то коли саме, — поки що не відомо. Він не виключає, що це може відбутися на тлі згаданих подій грудня з метою «перехоплення теми» і дискредитації України. «Але немає сумнівів, що такий сценарій у Кремлі підготували й уже створюють для нього потужне інформаційне прикриття», — резюмує народний депутат.