Напрацьовану стратегію розвитку міста «Ужгород-2030» представили експерти-розробники для обговорення, внесення доповнень і коректив. Аналітичний документ підготували фахівці Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) у співпраці з регіональними галузевими та секторальними експертами. Тепер він проходитиме громадське обговорення.

На представлення приїхали сім фахівців НІСД із Києва, зокрема й перший заступник директора Василь Яблонський. Він відзначив, що Ужгород — приклад того, як, перебуваючи на географічних околицях країни, задавати тон розвитку регіону і держави загалом. Також наголосив, що останнім часом Ужгород змінюється, і дуже позитивно, стає дедалі інноваційнішим. Він звернув увагу на небайдужість ужгородців і під час розробки стратегії, і під час обговорення, завдяки чому є всі шанси отримати максимально якісний кінцевий документ.
Під час дискусії в історико-культурному комплексі «Совине гніздо» заступник міського голови Ігор Фартушок нагадав, що для розробки стратегії ще в 2016-му створили робочу групу, визначили потенційних розробників, але два оголошені тендери не відбулися. Проте представлений нині документ визначає цілі, до яких до 2030 року має прямувати Ужгород. Стратегія — це документ, якого потрібно дотримуватися, постійно розвиваючи, але водночас це живий організм, а не абсолютна догма. Далі, інформує прес-служба міськради, посадовець зазначив, що немає спеціаліста, який би детально знав усі аспекти багатогранного життя міста і міг розв’язати всі без винятку проблеми. Тому такі документи, як напрацьована стратегія, дають змогу всім, хто приходить до влади, з’ясувати, що було і як треба діяти на перспективу.
«Сьогодні представляємо проект стратегії, із яким виходимо до громадськості. Протягом місяця можна вносити корективи, доповнення. Прохання до всіх: вносьте пропозиції. Нам треба шліфувати документ спільно. Дякую всім, хто провів величезну роботу. Сподіваюся, стратегія запрацює, і місто та його мешканці отримають результат», — підсумував Ігор Фартушок.
Заступник завідувача відділу регіонального розвитку НІСД, кандидат економічних наук Ольга Шевченко провела коротку презентацію стратегії, наголосила на застосуванні SWOT — та PEST-аналізу з використанням галузевого та міждисциплінарного підходів, де взято до уваги особливості міста — сильні сторони та ризики. Стратегічна мета розвитку Ужгорода має чотири складові. Детально прописані в документі стратегічні пріоритети, індикатори реалізації. Передбачено застосування категорій креативного та розумного міста.
Як зазначив консультант Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша, в стратегії проаналізовано різні аспекти місця Ужгорода серед інших міст Карпатського єврорегіону (українських та європейських), серед населених пунктів Закарпаття. Також уперше в такому — й стратегічному, і водночас управлінському — документі стратегічне планування переплітається з просторовим.
Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський відзначив, що стратегія вплине на коригування генерального плану міста, а не, як зазвичай, генплан диктуватиме, як розвиватися населеному пункту. Потрібно розробити містобудівну документацію, яка давала б можливість реалізовувати передбачене.
У повному обсязі з документом можна ознайомитися на сайті Ужгородської міської ради за посиланням http://rada-uzhgorod.gov.ua/strategiya-rozvytku-mista/
Отже, тепер слово за ужгородцями. Адже кожен громадянин хотів би бачити своє місто європейським, комфортним і зручним для життя.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.
Підготував Василь НИТКА - наш власний кореспондент у Закарпатській області