Державна служба геології та надр продовжила дію 23 спеціальних дозволів на видобуток вуглеводнів ПАТ «Укрнафта». Окрім 11, термін дії яких закінчився 2018 року, регулятор також продовжив 9 ліцензій компанії, строк дії яких спливає наступного року, а також 3 ліцензії 2013—2014 років.
Завдяки тривалій та наполегливій роботі команди «Укрнафти» компанії вдалося отримати продовження на 20 років дозволів на ведення видобувної діяльності на Прокопенківському, Вигода-Витвицькому, Монастирщинському, Росільнянському, Турутинському, Миколаївському, Луквинському, Довбушансько-Бистрицькому, Пасічнянському, Андріяшівському, Орів-Уличнянському, Долинському, Струтинському, Спаському, Щурівському, Бориславському, Перекопівському, Малосорочинському, Сагайдацькому, Рожнятівському, Тростянецькому, Волошківському та Танявському родовищах.
Загалом цього року закінчується термін дії 27 спецдозволів, тож «Укрнафта» очікує на продовження ще 16. 2019-го закінчується дія всього 22 спецдозволів «Укрнафти», з яких 9 уже продовжено.
Нагадаємо, найбільші проблеми з необґрунтованою відмовою у продовженні ліцензій компанія мала 2017 року, коли дійшло до зупинки видобутку на 6 родовищах і навіть мітингу нафтовиків під Кабміном. Тоді, за оцінками «Укрнафти», товариство (а відтак, і держава, бо 50%+1 акція ПАТ належать НАК «Нафтогаз») втратило майже 70,5 тис. т нафти з конденсатом та 55 млн м3 газу. Вимушене припинення видобутку вуглеводнів призвело до істотного зниження завантаження Гнідинцівського і Качанівського газопереробних заводів та, як наслідок, скорочення виробництва скрапленого газу. «Укрнафта» недоотримала майже 1,2 млрд грн від реалізації вуглеводневої сировини. Тоді компанії, зокрема й у суді, вдалося довести необґрунтованість позиції Державної служби геології та надр, яка відмовлялася продовжувати ліцензії.
Нині компанія має 85 діючих спеціальних дозволів на ведення видобувних робіт та один спецдозвіл на геологічну розвідку. Попри затримку в продовженні ліцензій, 2018 року «Укрнафта» знайшла правове рішення і не зупиняла видобуток на жодному з родовищ.