Днями стало відомо, що запланований на 13 грудня конкурс з продажу одного з найпривабливіших об’єктів — державного пакета акцій ПАТ «Центренерго» — скасовано. Про це повідомив в. о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров.
«Центренерго» є одним із провідних виробників електроенергії в Україні, яке забезпечує Київську, Харківську і Донецьку області. До складу компанії входять три теплові електростанції — Вуглегірська, Зміївська та Трипільська, їхня сумарна встановлена проектна потужність становить 14% генеруючої потужності України.
За словами Віталія Трубарова, учасники конкурсу, а це ТОВ «Укрдонінвест» та Виробниче унітарне підприємство «Нафтобітумний завод», не допущені до участі в конкурсі, оскільки подана ними документація не відповідає вимогам законодавства. Як повідомив в. о. голови ФДМУ, одна з вагомих причин — «власником одного з претендентів є особа, яка також є засновником та контролером компаній, зареєстрованих на території РФ, про що учасник не повідомив у конкурсній документації».
Під питанням і приватизація таких п’яти підприємств: Одеський припортовий завод, вугільна компанія «Краснолиманська», «Завод «Електроважмаш», «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», фармацевтична компанія «Індар». За інформацією В. Трубарова, їх продаж блокується через судову тяганину, яку зумисне створюють деякі учасники процесу.
В уряді очікували, що продаж об’єктів великої приватизації 2018 року принесе державному бюджету 21,3 млрд грн. Та, схоже, ці цифри залишаться на папері.