Учора в Європарламенті відбулася церемонія вручення премії імені Андрія Сахарова «За свободу думки». Цього року її було удостоєно українського режисера, політичного в’язня Кремля Олега Сенцова. Оскільки Олег Сенцов перебуває у колонії, до Страсбурга замість нього прибули його сестра Наталія Каплан та адвокат Дмитро Дінзе.
«За всі 145 днів не звільнили жодного українського політв’язня, — сказала під час виступу Наталія Каплан, згадуючи голодовку брата, умовою припинення якої було звільнення політв’язнів у РФ. — Але це не означає, що Олег програв. Завдяки його вчинку про репресії з боку Росії заговорив увесь світ, Олег привернув величезну увагу до теми українських політв’язнів. Він уже переміг».

У листі, адресованому євродепутатам і зачитаному сестрою, Сенцов подякував за премію: «Я сподіваюся, що я ще зможу, встигну щось зробити для того, щоб відчути, що я заслужив цю винагороду».
Президент Європарламенту Антоніо Таяні від імені Європарламенту висловив солідарність із Олегом Сенцовим та іншими українськими політичними в’язнями російського режиму й закликав РФ негайно їх звільнити. «Сьогоднішній день для усіх нас є сумним. 
Я хотів би висловити повагу Олегу Сенцову, який ув’язнений за політичними мотивами», — сказав він, повідомляє Укрінформ.

Днем раніше євродепутатка Ребекка Хармс написала у Твіттері, що Європарламент збільшить зусилля щодо визволення Олега Сенцова.

На знімку: перед початком церемонії євродепутати висловили свою солідарність з Олегом Сенцовим.

Фото зі сторінки Ребекки Хармс у Твіттері.